Ex-franchisers van Biretco krijgen geen gelijk

Biretco is vrijgesproken van het verstrekken van onjuiste cijfers aan zijn franchisenemers. Zes boze ondernemers trokken bij de rechtbank aan het kortste eind, blijkt uit een maandag gepubliceerde uitspraak.

Alle vorderingen van de voormalige franchisers zijn door de rechtbank Zeeland-West-Brabant afgewezen, schrijft Het Financieele Dagblad. Drie van de fietsverkopers moeten zelf achterstallige betalingen doen, die oplopen tot ruim vierhonderdduizend euro.

De franchisenemers stelden winkels te hebben geopend op basis van ondeugdelijke omzetprognoses en onrealistische winstmarges. De uiteindelijke marges zouden lager zijn doordat het moederconcern van Fietswereld en Profile onder meer de inkoopvoordelen voor zichzelf hield. Biretco werd in een eerdere rechtszaak rond hetzelfde onderwerp al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan drie ex-franchisenemers.

In de nieuwste zaak vielen de franchisers onder meer over de reclame-uitingen in folders en op de website van Biretco om ondernemers te werven. Daarmee gaf de franchiseorganisatie volgens de rechtbank echter geen garanties af. Ook ging de rechtbank niet mee in de kritiek dat Biretco tekort was geschoten in zijn zorgplicht.

De voormalige franchisenemers van Biretco zijn niet de eerste die het onderspit delven in een rechtszaak tegen hun franchisegever. Zo werden de retailorganisaties achter Bakker Bart, Top 1 Toys en Op=Op Voordeelshop eerder al in het gelijkgesteld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!