​DA en D.I.O. nog niet verenigd

Holland Pharma, het moederconcern van DA, mag D.I.O.-moeder FACO nog niet overnemen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil eerst nader onderzoek doen naar de gevolgen van de overname op de groothandelsmarkt voor drogisterijproducten.

Voor de retail voorziet de toezichthouder geen concurrentieproblemen door de overname. Consumenten houden volgens ACM voldoende keuze over naast D.I.O. en DA. Holland Pharma en FACO hebben echter ook allebei een groothandel, waarmee ze naast de eigen formules ook zelfstandige drogisterijen, supermarkten, apotheken en webwinkels voorzien.

De voorgenomen overname kan er volgens ACM voor zorgen dat Holland Pharma een dusdanige positie krijgt op de groothandelsmarkt, dat de concurrentie ‘aanzienlijk kan worden beperkt’. De waakhond wil daarom onderzoeken of de overige groothandels voldoende tegendruk kunnen uitoefenen op het fusiebedrijf. Ook wil de toezichthouder kijken of de sterke concurrentie op detailhandelsniveau kan voorkomen dat de groothandel zijn groothandelsprijzen verhoogt of de voorwaarden verslechtert.

Nederlandse Drogisterij Service, de tak van Holland Pharma die DA onder zijn hoede heeft, laat in een reactie weten te verwachten dat uit het onderzoek komt dat de concurrentie niet in het geding komt. De voorgenomen samenwerking tussen de drogisterijketens werd in december vorig jaar aangekondigd, kort na het faillissement van DA. De overname van DA door Holland Pharma werd in april al goedgekeurd door ACM.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!