Dierenorganisatie Varkens in Nood wil dat de rechter supermarktketen Dirk dwingt alleen nog varkensvlees met keurmerk te verkopen. Dirk onderneemt geen verdere actie om zijn vlees diervriendelijker te maken, stelt de stichting.

Nederlandse supermarkten besloten in 2011 over te stappen op diervriendelijker vlees. Dirk heeft volgens Varkens in Nood nog maar 45 procent van het varkensvlees vervangen door vlees met een Beter Leven-ster. Daarmee is het overige vlees volgens de stichting ‘onrechtmatig geproduceerd’.

Dirk heeft naar eigen zeggen geen aanwijzingen dat het varkensvlees geproduceerd wordt in strijd met de wet, meldt de NOS. De retailer zegt Varkens in Nood regelmatig verzocht te hebben om aan te geven welke producten in strijd met de regels zijn.

Varkens in Nood dreigde eerder dit jaar al met juridische stappen tegen Dirk en Jumbo, als zij hun beleid niet zouden aanpassen. “Jumbo is daar inmiddels mee bezig, Dirk is halsstarrig”, aldus directeur Hans Baaij van de stichting. De eerste zitting is op 27 juli.