25 winkels en horecazaken zijn vorig jaar op last van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gesloten. Daarnaast is het aantal bedrijven dat onder verscherpt toezicht is gesteld in drie jaar tijd gestegen van 350 naar 470, blijkt uit de inspectieresultaten over 2013, 2014 en 2015.
In 2013 waren er nog maar twee zogeheten spoedsluitingen van retail- en horecabedrijven. Als één of meer ernstige tekortkomingen worden vastgesteld, maakt de NVWA een boeterapport op. Het gaat daarbij om hygiëne, omgang met voedsel en ongediertewering. Als binnen twee jaar drie boetes worden opgelegd, of er een direct gevaar is voor de volksgezondheid, wordt een bedrijf onder verscherpt toezicht gesteld.
De stijging van het aantal sluitingen en bedrijven onder toezicht komt volgens de NVWA door de meer ‘risicogerichte aanpak’. “Deze cijfers zeggen dus niet zo veel over het algemene naleefniveau”, aldus inspecteur-generaal Harry Paul van NVWA. Tussen de 23 procent en 32 procent van de bedrijven die onder verscherpt toezicht komen te staan stromen jaarlijks weer terug naar het reguliere toezicht.
Reacties 0