'Nederlandse retailers investeren niet genoeg'

'Nederlandse retailers investeren niet genoeg'

In Nederland gaan meer retailers failliet dan in omringende landen. Mede daardoor blijven de winkelcentra van Unibail-Rodamco in ons land onder de maat presteren. Dat laat cfo Jaap Tonckens weten in Het Financieele Dagblad.

Unibail-Rodamco zag zijn huurinkomsten in Europa in het eerste halfjaar met 7,7 procent toenemen. Alleen in ons land liep de opbrengst terug. Waar een jaar terug nog 34 miljoen euro aan huur werd geïnd, was dat dit jaar nog maar 31 miljoen.

Tonckens spreekt van een kaalslag in het Nederlandse winkellandschap. Retailers in ons land investeren volgens hem niet voldoende. Consumenten willen een leuke ervaring en vernieuwende winkelconcepten, stelt hij. “Als een winkelier daar niet in investeert, kopen consumenten hun spullen net zo makkelijk online.”

Nederland is volgens Tonckens een geval apart, mede door de huurwetgeving. Huurders kunnen hier ‘tot in de lengte der dagen blijven zitten’. “Men vindt het snel goed, terwijl winkelcentra investeringen nodig hebben”, stelt hij in De Financiële Telegraaf.

Met anderhalf miljard euro aan Nederlandse winkels is ons land inmiddels de kleinste markt voor Unibail-Rodamco. Het vastgoedfonds had in 2007 nog voor 4,5 miljard euro aan Nederlandse stenen. Vooral kleine winkelcentra die moeite hebben met de kaalslag zijn verkocht. Unibail-Rodamco is nog wel eigenaar van onder meer Stadshart Amstelveen en Zoetermeer en winkelcentrum Leidsenhage. Leidsenhage wordt de komende jaren voor 450 miljoen euro verbouwd tot Mall of the Netherlands.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends