​Franchisenemer in de clinch met Pets Place

​Franchisenemer in de clinch met Pets Place

Een franchisenemer van Pets Place heeft het moederbedrijf aansprakelijk gesteld voor een tegenvallende exploitatie. Voor de rechtbank in Arnhem werd een schadevergoeding van in totaal ruim zeven ton geëist van de IJsvogel Groep, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde uitspraak.

De franchisenemer exploiteerde al twee vestigingen van Pets Place, toen zij in 2011 besloot een nieuwe vestiging te openen in een winkelcentrum in een nieuwbouwwijk. In de zomer van 2012 stopte ze met één van de oorspronkelijke winkels, om met de nieuwe verder te gaan. Om welke locaties het gaat, maakt de rechtbank niet bekend.

Uit de vestigingsplaatsanalyse die de franchisegever voorlegde bleek een omzetpotentie van zo’n 575 duizend euro, die in het derde jaar bereikt kon worden. Binnen een jaar trok de franchisenemer bij de IJsvogel Groep echter aan de bel vanwege een tegenvallende exploitatie. Uit een onderzoek die zij vervolgens door MKB Adviseurs liet uitvoeren bleek een omzetpotentie van ‘slechts’ 255 duizend euro.

De rechtbank oordeelt dat de analyse van de franchisegever op meerdere onderdelen onjuist was. Zo werd er een verkeerd inwoneraantal gebruikt en bleek de nieuwe winkel niet naast Jumbo, maar aan de achterzijde van de supermarkt te liggen. Ook waren er wel degelijk concurrenten (Groenrijk) binnen een straal van drie kilometer aanwezig. Verder weken de cijfers over marktruimte en vloerproductiviteit substantieel af van het branchegemiddelde.

Deze ‘dwaling’ is volgens de rechter echter geen grondslag voor een schadevergoeding. Omdat hij van mening is dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad of een wanprestatie, wijst hij het grootste deel van de vordering af. De rechter moet zich nog buigen over de financiële gevolgen van de vernietiging van de franchiseovereenkomst.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!