​Coolcat en America Today in het rood

​Coolcat en America Today in het rood

Ondermaatse prestaties hebben ervoor gezorgd dat Coolcat een bankconvenant heeft geschonden. Oprichter en aandeelhouder Roland Kahn heeft medio vorig jaar tien miljoen euro bijgestort om de financiering van de bank overeind te houden. Dat bevestigt ceo Lilian Vos tegenover RetailNews.

Coolcat sloot 2015 af met een verlies van 11,3 miljoen euro, zo blijkt het jaarverslag dat in november is ingediend. De omzet liep terug van 155 naar nog geen 139 miljoen euro; een daling van bijna elf procent. Doordat de uitgaven tegelijkertijd opliepen, is het operationeel resultaat gekelderd van drie miljoen naar zestien miljoen euro in de min.

De huidige bankovereenkomst met ING – goed voor twintig miljoen euro werkkapitaal – loopt in september van dit jaar af. Om de overeenkomst te behouden zijn ook garanties afgegeven, waar de bank een beroep kan doen in het geval van een faillissement. “Daarmee is 2015 afgedaan, was er gewoon financiering voor 2016 en wordt er in september 2017 opnieuw gesproken over contractverlenging”, aldus Vos.

De ceo benadrukt dat er een goede relatie is met ING. Roland Kahn liet zich onlangs nog kritisch uit over de rol van de Rabobank bij het faillissement van zusterbedrijf MS Mode. De eigenaar verwijt de Rabobank een gebrek aan kennis en sociaal besef. “Ze geven te makkelijk krediet en trekken het ook weer te makkelijk in.”

Om de financiële positie te verbeteren, heeft Coolcat in de loop van vorig jaar verschillende maatregelen genomen. Zo worden de kosten in bedwang gehouden door te bezuinigen op personeelskosten en de huur. Coolcat sluit verliesgevende winkels aan het einde van het huurcontract en vraagt in uitzonderlijke gevallen om korting bij doorlopende contracten. “Coolcat is hierin geen uitzondering”, stelt Vos. “Het getuigt in mijn ogen ook van goed koopmanschap.”

Verder heeft Coolcat de focus op een beter voorraadbeheer gelegd en verschillende afdelingen van ervaren mankracht voorzien. Zo kwam Vos – voormalig cco van V&D – zelf in april de organisatie versterken. Daartegenover staat het vertrek van Richard de Jong, die de afgelopen jaren samen met Max Parent de leiding over Coolcat had.

De tienermodeketen vertrouwt erop dat er voor dit jaar nog voldoende liquiditeit is om de plannen uit te voeren. Plannen die uiteindelijk weer tot een duurzame winstgevendheid moeten leiden. “We gaan er vanuit dat het ingezette herstel van de laatste periode sterker gecontinueerd wordt in 2017, hetgeen ook de volle overtuiging is van de aandeelhouder”, aldus Vos.

America Today
Zusterbedrijf America Today sloot 2015 eveneens af in het rood. Die kledingketen kwam uit op een verlies van ruim vier ton, tegenover 2,1 miljoen winst een jaar eerder. De netto-omzet liep iets op van 55,1 naar 55,8 miljoen euro, mede dankzij de groei van de onlineverkopen. Doordat de uitgaven opliepen, zakte het operationeel resultaat van 2,8 miljoen naar 520 duizend in de min.

Coolcat telt zo’n 130 winkels, terwijl America Today met zo’n zeventig filialen actief is. MS Mode is doorgestart met 155 van zijn oorspronkelijke vierhonderd vestigingen. Kahn is eveneens eigenaar van lingeriemerk Sapph, maar daar zijn geen financiële cijfers van bekend.

Lees meer over de maatregelen bij Coolcat op RetailWatching.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!