De komst van Holland Outlet Mall heeft de steun van de Zoetermeerse gemeenteraad. De stemverhouding was tijdens de vergadering maandagavond 28 tegen elf, schrijft Omroep West.

De partijen in de gemeenteraad stellen wel voorwaarden aan hun steun. Zo eisen ze meer garanties over verkeersoplossingen. Raadsleden vrezen verkeersopstoppingen, parkeerproblemen en een slechtere luchtkwaliteit. Ook een goede verbinding met het Stadshart, zodat binnenstadswinkeliers kunnen meeprofiteren, is voor veel partijen een voorwaarde. CDA, GroenLinks, SP en Zoetermeer Vooruit stemden tegen de outlet.

Het outletcentrum levert volgens het gemeentebestuur zevenhonderd tot 850 banen op. De gemeente liet eerder weten dat ook na instemming van de gemeenteraad nog ‘aan de noodrem’ kon worden getrokken. Ook moet de provincie het plan nog goedkeuren. Die liet eind vorig jaar weten geen principiële bezwaren te hebben tegen nieuwbouw in bestaande winkelgebieden. “De Holland Outlet Mall belooft een verouderd winkelgebied te versterken”, aldus gedeputeerde Adri Bos-Lemstra.

De effecten op overige retailers zullen bepalen of Zuid-Holland met het plan instemt. Volgens onderzoek in opdracht van de gemeente Zoetermeer levert het outletcentrum twintig miljoen euro extra omzet voor de binnenstad op. Unibail-Rodamco en INretail betwisten dat. De brancheorganisatie noemt de goedkeuring van de Zoetermeerse gemeenteraad in een reactie 'dom en gedoemd tot mislukken'. "Het is een desastreuze farce, Nederland heeft aan de drie bestaande outlets genoeg."