​Kamer wil einde aan alcohol in winkels

Staatssecretaris Martin van Rijn stuurt alle gemeenten een brief waarin hij hen erop wijst zich aan de Drank- en Horecawet te houden. Dat heeft hij volgens het Nederlands Dagblad beloofd aan de Tweede Kamer, nadat een meerderheid daarom had gevraagd.

De motie is ingediend door ChristenUnie, CDA en PvdA. Zij deden dit naar aanleiding van het Alcoholmanifest, waarin tien gezondheidsorganisaties oproepen het alcoholgebruik te beperken. ‘Blurring leidt tot ongewenste normalisatie van alcoholgebruik’, is een van de punten uit het manifest.

Veel gemeenten gedogen het schenken van alcoholische dranken in winkels, in het kader van een pilot met mengvormen tussen retail en horeca. De SlijtersUnie spande meerdere rechtszaken aan, omdat de Drank- en Horecawet geen ruimte biedt voor zo’n proef. Daarbij werkte de brancheorganisatie voor slijters vaak samen met het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. “We hebben op dit gebied dezelfde belangen: zorgen dat het schenken en verkopen van alcohol beperkt blijft”, aldus STAP-directeur Wim van Dalen.

VVD-kamerlid Eric Ziengs pleitte eind vorig jaar juist voor het versoepelen van de Drank- en Horecawet. Hij wil dat winkeliers hun klanten alcoholische dranken kunnen schenken, om ‘de stad weer levendig te maken’.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!