Het aantal fulltime banen in de detailhandel zou met meer dan twaalf procent kunnen stijgen bij soepelere wetgeving. Dat stelt brancheorganisatie INretail op basis van eigen onderzoek onder vijfhonderd werkgevers.
INretail richtte zich op de mode-, schoenen-, sport- en woondetailhandel, waar nu bij elkaar 140 duizend mensen werken. Ondernemers zien vooral de ontslagprocedures bij een vast contract als een belemmering om mensen aan te nemen. 78 procent van de noemt dit als reden. De verplichte transitievergoeding, reïntegratiekosten bij ziekte en loondoorbetaling bij ziekte volgen met respectievelijk 61, 59 en 52 procent.
Meer dan 65 procent van de retailers heeft behoefte aan extra vaste medewerkers, maar 84 procent laat zich weerhouden door wet- en regelgeving, stelt de organisatie. “De politiek heeft met alle regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt”, stelt directeur Jan Meerman. Hij roept de politiek op drempels weg te nemen, door loondoorbetaling bij ziekte aan te pakken en ontslagprocedures te vereenvoudigen.
Uitkeringsinstantie UWV voorspelde voor dit en volgend jaar vijftienduizend extra banen in de detailhandel, vooral bij webwinkels. Door faillissementen bij grote winkelketens kwamen vorig jaar duizenden winkelmedewerkers op straat te staan.
Reacties 0