De aandeelhouders van Jumbo hebben vorig jaar voor het eerst in tijden een deel van de winst verzilverd. In totaal werd voor twintig miljoen euro aan dividend uitgekeerd, zo blijkt uit het jaarverslag van de Veghelse supermarktketen.

De dividenduitkering was mogelijk doordat de winst vorig jaar met 44 procent opliep tot 109 miljoen euro. Jumbo heeft zich met de overnames van Super de Boer en C1000 diep in de schulden gestoken, legt cfo Ton van Veen uit tegenover NRC. Hij stelt vast dat de overnames succesvol zijn geweest en dat de synergie veel geld oplevert. “Ik vind het niet meer dan redelijk dat degenen die met die overnames het meeste risico liepen daar nu van profiteren.” De raad van bestuur werd vorig jaar voor ruim zes miljoen euro beloond.

Vorig jaar stond bij Jumbo in het teken van optimalisatie, wat volgens Van Veen goed is gelukt. De overnames zijn goed verwerkt en de schulden zijn terug op het normale niveau. Jumbo is weer in staat om een overname te doen, stelt hij. “Maar dan moet er wel iets te koop zijn.”

Jumbo wil dit jaar ook groeien door gemakswinkels op stations en in binnensteden te openen. Een uitbreiding naar het buitenland sluit Van Veen niet uit, maar is op moment niet concreet.