​Marqt krijgt kapitaalinjectie van nieuwe aandeelhouders

​Marqt krijgt kapitaalinjectie van nieuwe aandeelhouders

Twee duurzame beleggingsfondsen verwerven samen een significant minderheidsbelang in Marqt. Triodos Organic Growth Fund en Social Impact Ventures doen tegelijkertijd een kapitaalinjectie, zo laat de duurzame winkelketen maandag weten.

Met de nieuwe aandeelhouders is afgesproken dat de winst van Marqt wordt begrensd. Het bedrijf wil nog maximaal drie procent op de omzet verdienen. Een eventueel overschot wordt herverdeeld. 25 procent gaat naar de aandeelhouders en de rest moet ten goede komen van klanten en werknemers door ze geld terug te betalen.

Zonder die begrenzing zou er volgens oprichter Quirijn Bolle de ‘perverse prikkel’ kunnen zijn om goedkoper in te kopen, het niet zo nauw meer te nemen met duurzaamheid, meer te verdienen en zo aandeelhouderswaarde creëren. “Met deze afspraak veranderen we het systeem”, zegt hij tegenover NRC.

Marqt maakt dit jaar voor het eerst winst, laat Bolle verder weten. Operationele winst was er volgens hem al een jaar of twee, maar inmiddels is er ook sprake van nettowinst. “Daar zijn we ontzettend blij mee. Nu kunnen we weer een nieuwe fase in.”

Marqt groeide in rap tempo uit naar vijftien vestigingen, maar moest vorig jaar pas op de plaats maken om te consolideren. Bolle ziet nog altijd ruimte voor zo’n zestig filialen in Nederland, maar die worden niet in één keer geopend. “We willen elke stap zorgvuldig nemen”, aldus de oprichter.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!