​Blokker Holding alleen door met Blokker

Blokker Holding zoekt nieuwe eigenaren voor nagenoeg al zijn winkelformules. Het retailconcern heeft besloten zich volledig te richten op Blokker. Intertoys, Bart Smit, Toys XL, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker worden verkocht, terwijl Marskramer doorgaat als franchiseformule.

Als gevolg van de strategiewijziging gaan er naar verwachting zo’n 1900 arbeidsplaatsen verloren. Daarbij gaat het om plekken bij Blokker, Marskramer en op het hoofdkantoor van de holding. “We zijn ervan overtuigd dat onze andere winkelformules met een nieuwe eigenaar een goede toekomst hebben”, reageert ceo Casper Meijer.

Blokker neemt het komende jaar afscheid van zo’n honderd winkels. Die zijn volgens het concern structureel verlieslatend en bevinden zich op onrendabele locaties. Er blijven ruim vierhonderd winkels over, die allemaal naar de formule De Nieuwste Blokker worden omgebouwd. Meijer spreekt van ‘ingrijpende maar noodzakelijke maatregelen die er toe zullen leiden dat Blokker met een goed assortiment van belang is en blijft voor haar klanten online en in de winkels’.

Eerder werd al bekend dat er in België 69 winkels van Blokker op slot gaan, terwijl het distributiecentrum in Mijdrecht wordt overgedragen aan Hudson’s Bay. De bevoorrading van alle winkels van Blokker vindt plaats vanuit het dc in Geldermalsen, terwijl het e-dc in Gouda actief blijft voor de online bestellingen. Nextail blijft actief als online aanjager van Blokker en naar verwachting van het concern ook voor de te verkopen winkelbedrijven en mogelijk andere partijen.

De circa honderd eigen winkels van Marskramer worden gesloten. Blokker Holding verwacht de overige winkelketens onder te brengen bij andere partijen ‘waar ze de aandacht krijgen om voor de klant relevant te blijven en te groeien’. De aandeelhouders zouden achter de plannen staan. Blokker Holding is naar eigen financieel gezond en ruim voldoende gefinancierd om de plannen uit te voeren.

Als gevolg van alle maatregelen verwacht de organisatie de komende jaren verliesgevend te blijven. Blokker Holding is sinds 2014 verliesgevend. Hoe groot het verlies vorig jaar was, wordt volgende maand bekendgemaakt. Het concern telt momenteel meer dan tweeduizend vestigingen.

Tijdens Jaarcongres Trends & Transities in Retail op 22 juni wordt stilgestaan bij de kansen die de huidige disrupties bieden, maar ook bij de nieuwe vaardigheden die dit vraagt van retailers en merken. Wat kun je morgen al anders doen en hoe maak je op langere termijn het verschil? Klik hier voor meer informatie over het evenement.

RetailTrends