Ondernemers Bruna en Gall & Gall op de bres voor franchisecode

Een groot aantal franchisenemers van Bruna en Gall & Gall hebben hun steun voor de wettelijke verankering van de franchisecode uitgesproken. Van de 359 reacties op de internetconsultatie van de Nederlandse Franchise Code (NFC), zijn er 24 afkomstig van Bruna en 21 van Gall & Gall.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken kwam in april met een wetsvoorstel om de franchisecode bindend te verklaren. Het wetsvoorstel, dat in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie is opgesteld, ging vervolgens voor een periode van zes weken in internetconsultatie.

Ondernemers van Bruna en Gall & Gall hebben daar massaal gebruikgemaakt van de mogelijkheid om te reageren. Zo noemt de franchisevereniging van Bruna de code ‘een belangrijke basis voor ons en onze leden om sterker in de samenwerking met de franchisegever te staan’. Ondernemers laten individueel onder meer weten de wettelijke verankdering ‘hoog tijd’ te vinden en dat ze nu een ‘speelbal zijn van de franchisegevers en hun aandeelhouders’.

Een ondernemer van Bruna uit Bladel stelt momenteel verwikkeld te zijn in een rechtszaak met het moederbedrijf, omdat er te rooskleurige cijfers zouden zijn afgegeven voorafgaand aan een verbouwing. Daardoor is een ‘behoorlijke schade’ ontstaan, schrijft Fred van Herk, tevens bestuurder van de Belangen Vereniging Franchisenemers Nederland. “Mét een wettelijk verankerde code zouden wij tegen deze misstand veel sterker staan.”

Bij Gall & Gall reageren veel ondernemers met dezelfde tekst. Ze stellen dat franchisegevers de NFC ‘op alle manieren saboteren’, waardoor zelfregulering geen optie is. Bovendien wijzen een aantal franchisenemers van Gall & Gall erop dat het moederbedrijf sinds twee jaar actief is op het internet, maar geen afspraken wil maken over de verdelen van de opbrengsten.

Lees op RetailTrends meer over de reacties op het concept wetsvoorstel voor de wettelijke verankering van de franchisecode.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!