Franchisegevers: ‘Onderbouwing voor verankering franchisecode ontbreekt’

Franchisegevers: ‘Onderbouwing voor verankering franchisecode ontbreekt’

Nederlandse franchisegevers, advocaten en onderzoekers missen de onderbouwing van ‘nut en noodzaak’ van een wettelijk verankerde franchisecode. Zij noemen het onverantwoord om de NFC in de huidige vorm als wet in te voeren, bleek donderdag tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Jumbo is van mening dat franchise alleen succesvol kan zijn bij een ‘constructieve samenwerking’ tussen franchisenemer en franchisegever, waarbij een landelijke formule met lokaal ondernemerschap wordt gecombineerd, bleek tijdens het gesprek. Innovatie en groei worden geremd bij een wettelijke verankering van de franchisecode, stelt hoofd ondernemerszaken Marjan van den Burg. “In het wetsvoorstel wordt uitgegaan van consolidatie, terwijl de detailhandelsmarkt vraagt om innovatie, daadkracht en aanpassingsvermogen.”

Franchisegevers zijn wel voorstander van zelfregulering op basis van een code. Voor wettelijke verankering van de NFC in huidige vorm is echter geen draagvlak, concludeert de Nederlandse Franchise Vereniging op basis van het rondetafelgesprek. 

Franchisenemers blijken een stuk positiever over de franchisecode. Minister Henk Kamp van Economische Zaken kwam in april met een wetsvoorstel om die bindend te verklaren. Het wetsvoorstel ging vervolgens voor een periode van zes weken in internetconsultatie. Met name ondernemers van Bruna en Gall & Gall hebben massaal gebruikgemaakt van de mogelijkheid om te reageren. Zo noemt de franchisevereniging van Bruna de code ‘een belangrijke basis voor ons en onze leden om sterker in de samenwerking met de franchisegever te staan’. Ondernemers van Gall & gall stellen dat franchisegevers de NFC ‘op alle manieren saboteren’, waardoor zelfregulering geen optie is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!