Amazon neemt Whole Foods over

Amazon neemt Whole Foods over

Amazon is voor 13,7 miljard dollar de nieuwe eigenaar van Whole Foods Market. Het is de grootste deal in de historie van de Amerikaanse etailreus, die zijn positie in de boodschappenmarkt flink versterkt.

Amazon betaalt 42 dollar per aandeel voor de supermarktketen, waarmee ook alle schulden worden overgenomen. Whole Foods is groot in natuurlijk en biologisch voedsel. “Whole Foods Markets weet klanten al bijna vier decennia te plezieren, behagen en voeden”, reageert topman Jeff Bezos van Amazon. “Ze doen geweldig werk en dat willen we voortzetten.”

Whole Foods was vorig jaar goed voor een omzet van zo’n zestien miljard dollar en telt meer dan 460 winkels in de Verenigde staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. De winkels blijven gewoon geopend, John Mackey blijft ceo en het hoofdkantoor blijft in Austin, zo laten de twee bedrijven vrijdag weten. De transactie wordt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar afgerond.

Amazon heeft zijn pijlen al langere tijd op de boodschappenmarkt gericht. Na de introductie van boodschappendienst AmazonFresh ging onlangs in Seattle de eerste Amazon Go-supermarkt open. Ook werden recent in eigen land fysieke pick-up points geopend.

Reacties