IKEA en FNV akkoord over cao

IKEA en FNV akkoord over cao

IKEA en vakbond FNV hebben een principeakkkord bereikt over een nieuwe cao voor het personeel van alle Nederlandse winkels. Daarin is onder meer een structurele loonsverhoging van 3,8 procent opgenomen.

De cao heeft een looptijd van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in per 1 oktober 2016. Naast de loonsverhoging komen er driehonderd vaste banen bij en ontvangen medewerkers die minimaal zes maanden in dienst zijn een eenmalige uitkering van 150 euro. Negentig procent van de in totaal 5500 medewerkers krijgt daarnaast een ‘beoordelingsbeloning’ over 2016, waardoor hun loonsverhoging in totaal 4,4 procent bedraagt.

FNV reageert tevreden op het akkoord. Een jaar geleden wezen de bonden het eindbod van IKEA nog af, omdat er volgens onderhandelaar Marian Beldsnijder ‘vooral verslechteringen’ in stonden, onder meer voor de pensioenregeling en de toeslagen. “Deze verslechteringen zijn nu van de baan.”

IKEA sloot vorig jaar alleen een akkoord met zijn eigen werknemersvereniging W.I.M. FNV hield daarop verschillende protestacties. De vakbond toonde zich met name ontevreden over de versobering van de toeslagen, die volgens de meubelretailer ‘achterhaald’ waren. In het nieuwe akkoord krijgen medewerkers meer invloed op hun eigen werktijden, waardoor zij werk en privé volgens de vakbond beter kunnen combineren.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends