Supermarkten willen schade verhalen op ei-leveranciers

Nederlandse supermarkten hebben door de besmetting van eieren met fipronil vele miljoenen euro’s schade opgelopen. “Wij zullen die schade verhalen op onze leveranciers”, zegt directeur René Roorda van brancheorganisatie CBL in Het Financieele Dagblad.

Vorige week werd bekend dat eieren besmet zijn met fipronil, doordat kippen van meerdere pluimveehouders met het insecticide zijn behandeld tegen bloedluis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde consumenten en heeft een lijst gepubliceerd met de eicodes van eieren met een te hoog fipronilgehalte voor kinderen. Bij één eicode is er volgens de NVWA een accuut gevaar voor de volksgezondheid.

Het kostte volgens Roorda veel geld om eieren uit de supermarkten te halen. Verder is er sprake van omzetderving, omdat klanten minder eieren kopen. Er zouden maar weinig consumenten zijn die eieren hebben teruggebracht naar de winkel.

Het CBL heeft woensdag overlegd met de voedselwaakhond en weet nu dat er ‘geen eiersalades, kippenvlees of andere producten’ teruggeroepen hoeven te worden. Eventuele nieuwe besmette eieren worden donderdag nog uit de schappen gehaald.

Hoe groot de schade voor supermarkten is, is vooralsnog niet duidelijk. Pluimveebedrijven hebben inmiddels het bedrijf ChickFriend, dat er volgens hen voor heeft gezorgd dat het verboden insecticide in eieren terecht is gekomen, aansprakelijk gesteld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!