‘Leeftijdscontrole roept nog altijd agressie op’

De verplichte leeftijdscontrole voor jongeren bij de aanschaf van tabak leidt tot veel agressie, intimidatie en fysiek geweld. Tientallen kassamedewerkers van tankstations en supermarkten zitten ziek thuis, melden brancheorganisaties tegenover De Telegraaf.

Sinds 2014 is het verboden om drank en tabak te verkopen aan minderjarigen. Daarbij geldt een verplichte leeftijdscontrole tot 25 jaar. De tabakswet schrijft volgens voorzitter Ewout Klok van de Belangenvereniging Tankstations (BETA) voor dat iedereen tot die leeftijd gecontroleerd moet worden, ook als iemand duidelijk ouder is dan 18 jaar. “Wie dat verzuimt terwijl er een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de zaak staat, krijgt een boete van 1350 euro.”

Klok spreekt van ‘meerdere gevallen van fysiek geweld per jaar’. Uitbaters van tankstations, supermarkten en horecaondernemingen pleiten nu voor een boete voor minderjarigen die proberen sigaretten te verkopen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel merkte kort na de invoering van de leeftijdscheck al op dat de agressie in supermarkten toenam. CNV stelde daarop voor om afzonderlijke alcoholkassa’s te introduceren, waar volwassen kassamedewerkers achter zitten die goed zijn getraind op agressie en geweld. Daar wilde de brancheorganisatie echter niet aan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!