De selfie van Rivièra Maison-oprichter Henk Teunissen

De selfie van Rivièra Maison-oprichter Henk Teunissen

In de rubriek Selfie schetsen we iedere maand binnen het magazine van RetailTrend een beeld van een persoon achter een retailer of merk. Zo ook van oprichter en ceo Henk Teunissen (60) van Rivièra Maison, een van de sprekers op het komende Retail & Brands Festival.

Henk Teunissen (60)
Oprichter en ceo Rivièra Maison
Ook: familieman, op verjaardagen bij vrouwen te vinden

De bloemenwinkel van je ouders stond aan de basis van Rivièra Maison. Hoe zouden zij het gevonden hebben dat hun levenswerk is uitgegroeid tot een wereldwijd actief woonmerk? 
“Ik vraag me dat vaak af. Waarschijnlijk zouden ze het mooi vinden, maar ze waren niet de types om dat te zeggen. Bij het opruimen van het huis na de dood van mijn vader vond ik een kerstkaart aan mij gericht. Er stond op dat hij trots op me was. De kaart versturen vond hij waarschijnlijk lastig, maar ik vind het mooi om nu alsnog te weten hoe hij er tegenaan keek.”

Omschrijf het gezin eens waarin je opgroeide.
“Als ik ziek was, zeiden mijn ouders: ‘Ga maar lekker naar school. Van in bed liggen word je niet beter.’ Ze waren nuchter, werkten hard. Dat deel neem ik mee in de opvoeding van mijn eigen kinderen. Niet zeuren, maar de handen uit de mouwen.”

In welk opzicht pak je de opvoeding van je kinderen anders aan?
“Bij ons thuis is het een zoete inval. We hebben een grote eettafel en er eten altijd wel vrienden van de kinderen of andere familieleden mee. We genieten daarvan.”

Welke waarden geef je je kinderen mee?
“De drive om de beste te willen zijn. Maar als je iets wilt bereiken en je hebt er alles aan hebt gedaan en het lukt niet, dan geeft het niet. Als je maar je best doet. Verder vind ik warmte, respect naar elkaar en zorgzaamheid erg belangrijk. Onze middelste dochter heeft een verstandelijke beperking. Als mijn vrouw en ik er straks niet meer zijn, ligt er voor onze andere kinderen een taak om voor haar te zorgen.”

Is dit een vak dat je je kinderen zou aanraden?
“Het is mijn passie en daarom zou ik het aanraden. De andere kant van de medaille is dat je hard moet werken en lange dagen maakt. Je moet hiervoor in de wieg gelegd zijn. En zoals in elk vak zijn er minder leuke kanten. Van een dag met veel meetings word ik niet blij. Mijn hart ligt bij het creatieve deel en het bouwen van het merk.”

Waar haal je je inspiratie vandaan voor dat creatieve deel van je werk?
“Dat kan van alles zijn. Soms zie ik iets op straat, bij andere bedrijven of ik vang een gesprek op waar een mooi haakje in zit. Ik zit op verjaardagen veel bij vrouwen, onze doelgroep. Door hun gesprekken krijg ik vaak ideeën. Het is soms iets simpels waar anderen omheen lopen, maar ik pak het op.”

Met wie wil je weleens wat drinken?
“Met Ralph Lauren. Hij heeft de wereld van vrijetijdskleding veranderd. Ik zou hem vragen waar hij zijn drive vandaan haalt. Vorig jaar heb ik hem kort ontmoet in zijn winkel op Madison Avenue, New York. ‘You’re a retailer, I can tell’, zei hij. We hebben elkaars hand geschud en een selfie gemaakt. De foto staat op mijn bureau.”

Hoe belangrijk zijn succes en geld voor je?
“Succes is heel belangrijk, geld niet zo. Ik hoef niet de rijkste Nederlander te zijn, wel de beste in mijn vak. Als ik daar ook wat geld mee verdien, is dat mooi meegenomen. Neem een zanger als Charles Aznavour. Hij is 92 jaar, voor het geld hoeft hij niet meer op te treden. Hij doet het voor het applaus. Dat herken ik.”

Ook jij hebt dus applaus nodig. Zou de jongen die je was, trots zijn op de man die je bent geworden?
“Ik zou trots mogen zijn, maar ik vind dat lastig. Op professioneel gebied zal er nooit een punt komen waarop ik trots of helemaal tevreden ben. Het is nooit goed genoeg. Mijn zoon vindt dat ik veel te bescheiden ben, maar ik ben niet het type om mezelf op de voorgrond te plaatsen. Als persoon ben ik heel blij en tevreden met ons gezin en de andere dierbaren om ons heen. Het mooiste is dat we in de positie zijn om onze welvaart te delen met anderen. Zo nemen we mijn schoonmoeder graag mee naar ons huis op Ibiza. Hoe gaat dat gezegde ook alweer? Het is beter te geven dan te ontvangen.”

Retail & Brand Festival op 7 september in Utrecht
Op het Retail & Brands Festival vertelt Henk Teunissen over hoe hij zijn woonmerk uitbouwt tot mondiale speler. Wil je daarbij zijn? Kijk op retailandbrandsfestival.nl voor meer informatie. 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!