Appdate: In het Nederlands shoppen bij Amazon

Appdate: In het Nederlands shoppen bij Amazon

Met de groei van m-commerce schieten ook apps als paddenstoelen uit de grond. Retailers houden het vaak niet bij één mobiele applicatie, terwijl niet-retailers toepassingen introduceren die niet zouden misstaan bij grote winkelketens. RetailTrends geeft wekelijks een overzicht van drie apps die meer dan de moeite waard zijn. Deze week apps van Coolblue, AO.nl en Amazon.

Coolblue
Coolblue heeft voor het eerst een app in de markt gezet. Het is volgens de retailer ‘de snelste manier om je product in huis te halen’.De app biedt toegang tot het volledige assortiment van Coolblue. Daarnaast kunnen gebruikers hun pakketten volgen, bestellingen terugzien en reviews lezen. Ook zit er een barcodescanner in, waarmee de prijs en beschikbaarheid van producten bij Cooblue te bekijken is.

Topman Pieter Zwart hintte eerder dit jaar al naar de lancering van een eigen app. De app is volgens hem gebouwd omdat klanten ernaar vroegen. “Het is een verlengstuk van onze website en zal elke dag een beetje beter worden gemaakt”, stelt Zwart. Elke twee weken komt er een update met nieuwe features. De app beschikt bij de lancering al over een zogenoemde Kattenkijker, een ‘glimlachonderzoek’ waarbij klanten elke maand de beste kattenfoto kunnen kiezen. De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS; de variant voor Android-gebruikers volgt op korte termijn.

AO
Online witgoedverkoper AO heeft een app gelanceerd voor de Nederlandse markt. Consumenten kunnen er een bestelling mee plaatsen bij de Britse webshop en elke stap in het orderproces volgen via trackingupdates binnen de app. AO.nl werd bijna anderhalf jaar terug gelanceerd. Voorheen konden klanten alleen de Britse app downloaden om hun online geplaatste webshop te volgen, meldt Twinkle. De bestellingen worden verstuurd vanuit het magazijn in het Duitse Bergheim.

Consumenten krijgen onder meer een tijdsvenster voor de levering en kunnen de bezorging opnieuw inplannen, als ze de geplande tijd toch niet redden. Daarnaast kunnen ze de chauffeur via de app opbellen op de dag van de bestelling. De Nederlandse app is vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS-apparaten; de Android-versie volgt later dit jaar.

Amazon
Nederlandse consumenten kunnen voortaan ook in hun eigen taal winkelen via de Amazon Shopping-app. De app van Amazon.de is voortaan uitgerust met de Nederlandse taal. Amazon introduceerde een jaar terug al een Nederlandse versie van de Duitse webwinkel. In de app zijn inmiddels de navigatie, hulp-pagina’s, bestel- en verzendinformatie en miljoenen producttitels vertaald. Gebruikers kunnen de taal selecteren onder instellingen binnen het menu van de app. De voorkeurstaal kan in hun profiel worden opgeslagen voor toekomstige bezoeken.

Amazon maakt shoppen naar eigen zeggen nog gemakkelijker voor Nederlandstalige klanten. Daarnaast biedt het verkopers op Amazon meer ruimte om te internationaliseren en een Nederlandstalig publiek te trekken. Over de lancering van een volwaardige Nederlandse webshop wordt niet gesproken. De laatste tijd duiken er weer geruchten op dat Amazon zich opmaakt voor een grootschalige uitrol in ons land. Amazon.nl richt zich echter vooralsnog alleen op e-books. Het Amerikaanse bedrijf heeft kantoren in Amsterdam en Den Haag, waar de focus op zijn clouddiensten ligt.