Winkelleegstand daalt, maar niet in alle middelgrote gemeenten

Winkelleegstand daalt, maar niet in alle middelgrote gemeenten

De winkelleegstand is het afgelopen jaar teruggelopen naar 7,4 procent. Dat is een daling van 0,9 procent, constateert Dynamis Vastgoedconsultants in een jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse winkelmarkt.

Er zijn volgens het bureau duidelijke verschillen zichtbaar tussen de verschillende segmenten en gemeenten. Zo steeg de leegstand juist op de meeste A-locaties en liep ook in ongeveer de helft van de middelgrote gemeenten met vijftig- tot honderdduizend inwoners de leegstand op. In deze gemeenten staat in het centrale winkelgebied zo’n een op de acht winkels leeg.

Dynamis Vastgoedconsultants richt zich in het rapport Sprekende Cijfers Winkelmarkten 2017 met name op de krimpopgave in het winkellandschap in middelgrote gemeenten. Veel steden richten zich volgens de onderzoekers op vraagstimulerende maatregelen, zoals het aanstellen van een centrummanager of de invoering van gratis parkeren. De problematiek zou echter bij een te groot winkelaanbod liggen. ‘Afgezien van het feit dat deze instrumenten enig effect sorteren op de vraag, zal het devies in deze gemeenten vooral moeten zijn om een compactere winkelstad te creëren voor de eigen inwoners’, luidt het rapport.

Uit de analyse van het vestigingsgedrag van de (nieuwe) retailers blijkt volgens Dynamis Vastgoedconsultants dat de regiofunctie van veel middelgrote gemeenten telkens meer vervalt. Daardoor is ‘een minder omvangrijke winkelstructuur afdoende om te voorzien in de behoefte van de consument en de retailer’.

Dynamis presenteert het rapport dinsdagmiddag op het event Krimp zonder kramp in retail.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends