Supermarkten niet te spreken over hoger btw-tarief

Supermarkten niet te spreken over hoger btw-tarief

De nieuwe coalitie verhoogt het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Daardoor worden onder meer boodschappen duurder, evenals de kapper of schoenmaker. De maatregel is onderdeel van het invoeren van een vlaktaks, meldt De Telegraaf.

Door de invoering van de vlaktaks zijn er vanaf 2019 nog maar twee belastingtarieven voor de inkomstenbelasting. Het hoge btw-tarief van 21 procent blijft gelijk.

Eerder doken er al gerucht op dat het btw-tarief op levensmiddelen naar acht procent zou gaan. Marc Jansen, directeur van supermarktkoepel CBL noemde dat percentage in een brief aan formateur Gerrit Zalm al ‘onbestaanbaar’. Voor consumenten betekende dat volgens hem dat de kosten voor eerste levensbehoeften, waaronder voeding, met een miljard omhoog gaan.

Het CBL maakt onderdeel uit van een gezondheidscoalitie, die recent bij Zalm zijn zorgen heeft geuit over het hogere btw-tarief. De maatregel levert volgens onder meer Natuur & Milieu en de universiteit van Wageningen op korte termijn geld op voor de nationale schatkist. De samenleving zou op langere termijn echter de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van hogere kosten voor de gezondheidszorg en duurzaamheid.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!