Supermarkten bereiken akkoord over 'vernieuwende' cao

Supermarkten bereiken akkoord over 'vernieuwende' cao

Werkgevers in de levensmiddelenbranche hebben met de vakbonden overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. De lonen gaan in twee jaar met 3,5 procent omhoog, terwijl er ruimte is gemaakt voor een ‘tussenbaan’ en leerrekening.

De werkgevers en vakbonden spreken respectievelijk van een ‘modernisering’ en een ‘vernieuwende’ cao. De arbeidsvoorwaarden zijn aangepast op het loopbaanperspectief van werknemers, waarbij onderscheid is gemaakt tussen erbijbaners, tussenbaners en loopbaners. De tussenbaan is nieuw en kent een arbeidsovereenkomst voor vier jaar, wat werkgevers de gewenste flexibiliteit moet geven. De tussenbaan is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen die net een studie hebben afgerond, ouderen of personen die van carrière switchen.

Verder kan een werkgever voor studenten die naast de studie in een winkel werken een all-in uurtarief toepassen, terwijl medewerkers die carrière willen maken ondersteund worden met opleidingen. Zowel tussenbaners als loopbaners krijgen een persoonlijk opleidingsbudget van 175 euro per jaar.

De branche start ook met een proef rond ‘zelfroosteren’, om te kijken of en hoe medewerkers meer zeggenschap kunnen krijgen over hun werktijden. “Dit kan het werk in deze branche een stuk aantrekkelijker maken”, reageert CNV-onderhandelaar Wessel Breunesse.

Het onderhandelingsresultaat wordt de komende tijd voorgelegd aan de vakbondsleden. De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in op 1 april 2017 en heeft een looptijd van twee jaar.

Reacties

Een gematigde loonstijging maar wel een mooie creatieve wijze hoe medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Complimenten voor de partijen die dit voor elkaar hebben gekregen. Ik mag hopen dat dit voorbeeld goede navolging vind.

Geplaatst door Machiel R op 26 oktober 2017 om 14:32

Laatste nieuws

RetailTrends