'Winkelleegstand neemt in rap tempo af'

De daling van de winkelleegstand zet door het aanhoudende economische herstel nog wel even door. “Op goede plekken is er al een tekort aan winkelruimte”, stellen algemeen directeur Hans van Tellingen van Strabo en onderzoeksdirecteur Gertjan Slob van Locatus op RetailTrends.

De winkelleegstand steeg na het uitbreken van de bankencrisis van grofweg vijf naar acht procent. Inmiddels staat nog zeven procent van de winkels leeg. Van Tellingen en Slob verwachten een verdere daling doordat de consumentenbestedingen toenemen, waardoor er minder faillissementen en winkelsluitingen zullen komen. Daarnaast zorgt de druk op de woningmarkt er volgens hen voor dat de panden die leeg komen waar mogelijk sneller worden omgebouwd tot woningen.

De leegstand komt naar verwachting van het duo terug op frictieniveau. In grotere binnensteden en sterke regionale winkelgebieden zoals Stadshart Amstelveen is al een tekort aan winkelruimte, stellen zij. “Stem het aanbod af op de vraag”, adviseren zij. Zo moeten er voor buitenlandse retailers meer grote panden komen op de goede plekken, door bijvoorbeeld herverkaveling of bestaande units samen te voegen. Verder moet voldoende winkelruimte gecreëerd worden in de betere wijkwinkelcentra, zodat meer en grotere supermarkten zich er kunnen vestigen.

Van Tellingen en Slob benadrukken dat er geen sprake is van een landelijk probleem. “Er is meer sprake van een afstemmingsprobleem en een reguleringsprobleem dan van een leegstandsprobleem”, stellen zij. “Hef bijvoorbeeld alle barrières op als het gaat om het verschil tussen horeca en winkels.”

Lees het volledige artikel over winkelleegstand op RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!