'Nike ontwijkt miljarden belasting via Nederland'

'Nike ontwijkt miljarden belasting via Nederland'

Nike heeft via een deal met de Nederlandse Belastingdienst ruim twaalf miljard dollar (10,4 miljard euro) buiten het zicht van de Amerikaanse fiscus gehouden. Dat blijkt uit de gelekte Paradise Papers, waarover Trouw bericht.

Nike is sinds 1999 met zijn Europese hoofdkantoor in Nederland gevestigd, en laat vrijwel alle verkopen buiten de Verenigde Staten via die locatie lopen. Verkopen via de eigen winkels en webshop worden geboekt via de Nederlandse Nike Retail B.V., terwijl ook retailpartners via Nederland inkopen. Hierdoor komen de winsten in ons land terecht, waardoor Nike van Nederlandse belastingconstructies gebruik kan maken.

Over de inhoud van de deal tussen de Nederlandse fiscus en het Amerikaanse sportmerk, is weinig bekend. De Belastingdienst beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht, terwijl Nike stelt ‘volledig aan de fiscale regelgeving te voldoen’. Het bedrag dat het sportlabel aan het zicht van de fiscus heeft onttrokken is de afgelopen tien jaar gestegen van 535 miljoen tot 12,2 miljard dollar.

Nike profiteert in ons land verder van de regeling voor royalties. Die betaalt het merk jaarlijks aan andere entiteiten van Nike, onder meer voor patenten en merkrecht. In Nederland zijn die royalties aftrekbaar voor de winstbelasting, die daardoor relatief laag is. 
 

Reacties 1


Jan Vanuytven 7 jun, 13:54

nike is degoutant bedrijf
uitbuiting in Azië
uitbuiting interimmers en tijdelijken
vaste medewerkers en vakbonden die voor winstbejag de andere medewerkers controleren
coaches die gezondheid op spel zetten tijdens corona voor winstbejag
belastingontwijking via Nederland
RSZ in België mist zoveel geld, een werknemer stelde voor om een deel van het loon te storten voor die sociale zekerheid, onnozel idee, heb zowel in sociale sector als bij dat bedrijf gewerkt, in de sociale sector wil men alleen de lonen optrekken en meer personeel aanwerven via het geld van zulke bedrijven (ontduiking belastingen en veel te veel geld voor Michaël Jordan en Eden Hazard (ik ben een liefhebber van Hazard maar niet op het gebied van belastingen en intelligentie, kan nog steeds geen Nederlands net zoals de bondscoach van België, moet toch een moeilijke taal zijn dat Nederlands, om Leterme te parafraseren: ze kunnen het intellectueel niet of willen het niet.

Bovendien kunnen mensen zoals Michaël Jordan zorgen dat de pree van de mensen die die schoenen maken verdubbeld worden zonder dat zij er financieel last van hebben, nu profiteert hij mee van de uitbuiting van die Aziaten, ik weet het wel "Black lives matter" maar voor de wereldvrede zouden die sporters eens een voorbeeld nemen aan Bill Gates.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!