'Webwinkels met keurmerk vaak toch onveilig'

'Webwinkels met keurmerk vaak toch onveilig'

Van de Nederlandse webshops met een keurmerk heeft 28 procent geen beveiligde verbinding. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch Internet Marketing onder bijna vijftienduizend webwinkels.

Het onderzoek richtte zich op achter verschillende keurmerken voor onlineretailers. Webshops met een Thuiswinkel Waarborg kwamen er het beste uit. Van de ruim 2100 onderzochte etailers met dit keurmerk, hadden er 276 (dertien procent) geen beveiligde https-verbinding. Webwinkels met een Digikeur- of mkbOK-keurmerk bungelen onderaan de lijst, met in meer dan de helft van de gevallen geen veilige verbinding.

Zonder beveiligde verbinding is het risico groter dat hackers gevoelige data kunnen onderscheppen. Het risico dat consumenten daarbij lopen, verschilt per webwinkel. Aangezien de meeste Nederlandse webshops iDEAL als betaaloptie aanbieden, is betalen volgens Dutch Internet Marketing ‘nagenoeg altijd’ veilig. Wel is het invullen van persoonlijke gegevens op onbeveiligde websites riskant.

Een onbeveiligde verbinding is volgens de internetspecialist ook schadelijk voor de webwinkels zelf. Niet alleen kunnen consumenten afgeschrikt worden door het ontbreken van een SSL-certificaat, ook de online vindbaarheid is minder. Bovendien kunnen etailers sinds vorig jaar een boete krijgen als zij onvoldoende doen om een datalek te voorkomen. 
 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends