Entree Kaufland in Nederland geblokkeerd

Entree Kaufland in Nederland geblokkeerd

Kaufland wilde in Deventer zijn eerste Nederlandse winkel openen, maar kreeg nul op het rekest van het gemeentebestuur. De Duitse supermarktketen zou het Nederlandse spelers te moeilijk maken, zegt een gemeentewoordvoerder tegenover De Stentor.

De zusterformule van Lidl liet eerder dit jaar zijn interesse blijken aan ontwikkelaar Paul Evers. Het zou gaan om een pand van achttienduizend vierkante meter op bedrijventerrein De Snipperling, waar ook woonwinkel Poco zijn intrek wilde nemen. “Het gaat hier in hoofdzaak om een megagrote supermarkt, die naar verwachting alle andere supermarkten in Deventer heel veel omzet zou ontnemen”, aldus de gemeentewoordvoerder. Kaufland en Poco zouden samen voor driehonderd banen zorgen, maar de gemeente trekt dat aantal in twijfel.

Kaufland behoort net als Lidl tot de Schwarz Gruppe en heeft meer twaalfhonderd vestigingen. Ruim de helft daavan is in Duitsland gevestigd, terwijl er verder winkels zijn in Tsjechië, Polen, Kroatië, Bulgarije, Slowakije en Roemenië.

Poco was nog wel welkom in het pand, maar heeft geen interesse meer. De Steinhoff-keten heeft momenteel al een vestiging in Enschede. Eerder deze week werd bekend dat het Duitse concern een beroep doet op kredietverstrekkers om zijn toekomst veilig te stellen. Na berichten over gesjoemel met de boekhouding en het vertrek van de topman maakte Steinhoff een vrije val op de beurs, waardoor het in acute financiële problemen is geraakt.
 

Reacties 5


Theo Terdu 13 dec, 10:27

Het lijkt zeer kortzichtig van het gemeentebestuur om dit te weigeren. Voor Deventer is het een schitterende exposure. Het doet me denken aan de beginperiode dat Lidl en Aldi voet op Nederlandse bodem probeerden te zetten en op alle mogelijke manieren werden tegengewerkt. Natuurlijk komt Kaufland vroeg of laat naar Nederland. Een extra stimulans voor de Nederlandse supermarkten om het nog beter of anders te doen. De consument bepaalt en de gemeente zal zich niet hebben gerealiseerd hoeveel afvloeiing er nu al is naar de Duitse supermarkten. Die winst kunnen ze naar Nederland halen. Theo Terdu, organisatieadviseur / conflictbemiddelaar.


Seb Seb 13 dec, 10:42

@Theo

Ik ben het niet met u eens. Het is juist de gemeente aan te prijzen dat ze de komst hebben geweigerd. Het is immers een taak van de gemeente om een gunstig ondernemersklimaat te realiseren en continueren. De komst van Kaufland zou dit volledig afbreken.


Peter Jansen 13 dec, 12:46

De macht ligt volgens mij in handen van Albert Heijn en Jumbo. Die bepalen alles en niet de gemeente (ic gemeente Deventer).

Kaufland Kleve (Kreis Kelten) ben ik vaak geweest en hoop er nog vaak te komen. Is een mooie zaak en doet me een klein beetje denken aan het voormalige Maxis. Dit was vroeger een Familia vestiging.

AH en Jumbo lijken concurrenten maar zijn het niet. Let maar eens op de aanbiedingen, per saldo komen ze op hetzelfde neer.

Maar goed er zullen producten zijn bij Kaufland Deutschland die niet zullen aanslaan in Nederland, zoals de alcoholafdeling. En straks de BTW verhoging in Nederland.
Dus op naar Duitsland.


Jeroen Bos 14 dec, 10:23

Dit is typisch kleinburgerlijk protectionistisch gedrag van de gemeente. Waarschijnlijk niet uit eigen belang maar onder druk gezet door Ahold en Jumbo. Concurrentie is de basis van goede retail. AH en Jumbo hebben steeds meer last van Aldi en vooral Lidl. Maar de groei van de laatste heeft er wel voor gezorgd dat het prijspijl bij AH gedaald is en de service verbeterd. Dit is simpelweg het retail mechanisme wat we kosten wat het kost moeten verdedigen. Geen concurrentie betekent slechtere service en hogere prijzen voor consumenten.


Bing Oei 16 feb, 10:56

Na het faillissement van de Real hypermarkten zijn de Kaufland hypermarkten een goed alternatief. We doen er geregeld boodschappen als we dan toch in de buurt zijn. Het is de rit van anderhalf uur vanuit Tilburg waard. Op iets meer dan een half uur van Tilburg ligt overigens Carrefour in Turnhout, waar het ook prettig boodschappen doen is. De benzineprijs in de buurt van Turnhout is momenteel 50 cent lager dan de officiële prijs in Nederland. Nog fijner zou het zijn als we hier op rijafstand winkels hadden van het formaat als Walmart!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!