Vastgoedbeleggers nemen niet meer deel aan het vervolg van de Retailagenda. Zij zien door de in hun ogen ‘klemmende huurwetgeving’ onvoldoende perspectief voor een succesvol vervolg, stelt belangenvereniging IVBN.

Het huidige huurrecht beschermt volgens de vastgoedeigenaren onnodig het midden- en grootbedrijf, die een dominante positie hebben in de retailmarkt. Detailhandel Nederland weigerde begin dit jaar een convenant te tekenen waarbij de wetgeving zou worden geflexibiliseerd. Daardoor worden de investeringen van vastgoedeigenaren niet gestimuleerd en niet beter beschermd, meent IVBN.

Detailhandel Nederland reageert verbaasd op het besluit van de vastgoedbeleggers. De winkeliersorganisatie zat nog midden in de besprekingen over het functioneren van de huurmarkt, zegt voorzitter Guido van Woerkom tegen Het Financieele Dagblad. Hij zegt daarbij niet bij voorbaat tegen flexibeler huren te zijn. “Maar we willen eerst weten of dat het juiste medicijn is voor het probleem.”

Hoewel IVBN de Retailagenda niet meer steunt, blijven de vastgoedpartijen wel open staan voor gesprekken met het Ministerie van Economische Zaken en andere betrokkenen over de retailmarkt. De Retailagenda werd eind september verlengd tot 2020. Flexibilisering van de huurmarkt is een van de vijf thema’s die daarin de komende jaren centraal staat.