'Detailhandel kan sterkste daling faillissementen verwachten'

'Detailhandel kan sterkste daling faillissementen verwachten'

Het aantal faillissementen in de detailhandel daalt dit jaar naar verwachting met tien procent. Dat is de sterkste daling van alle sectoren, blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

De detailhandel sprong er vorig jaar ook al positief uit, met 33 procent minder faillissementen dan in 2016. Alleen binnen de agrarische sector was de daling nog iets sterker. Over alle sectoren heen bedroeg de daling 25 procent. In de foodsector gingen juist veertien procent meer bedrijven over de kop, vooral doordat meer eenmanszaken failliet gingen.

De bank noemt de Brexit als mogelijk risico voor de ontwikkeling van het aantal faillissementen op langere termijn, met name voor exportgeoriënteerde sectoren. ING voorspelde eerder dat de impact daarvan op de Nederlandse detailhandel vooral ligt vooral in de onzekerheid en een lager consumentenvertrouwen.

Volgens cijfers van het CBS gingen vorig jaar 347 winkelbedrijven op de fles. In 2016 waren dat er nog 515. Het aantal faillissementen in de Nederlandse detailhandel loopt al vier jaar terug. Op het dieptepunt in 2013 gingen liefst 904 retailers over de kop.
 

RetailTrends