'Kamprads miljarden blijven binnen IKEA'

'Kamprads miljarden blijven binnen IKEA'

Het vermogen van de overleden IKEA-oprichter Ingvar Kamprad wordt via een netwerk van stichtingen en holdings binnen het meubelbedrijf gehouden. Het gaat om een bedrag van bijna zestig miljard dollar, schrijft Bloomberg.

De erfgenamen van Kamprad krijgen geen directe invloed op het bedrijf en moeten het doen met een veel kleiner deel van de erfenis. De oprichter wilde hiermee het voortbestaan van IKEA op lange termijn zeker stellen en voorkomen dat het bedrijf onderwerp zou worden van een strijd tussen zijn nazaten. De Zweed, die onlangs op 91-jarige leeftijd overleed, behoorde volgens Bloomberg tot de tien rijkste mensen ter wereld.

Alle handelsmerken en het concept van IKEA zijn ondergebracht in het in Liechtenstein gevestigde Interogo Foundation. Die wordt bestuurd door een adviesraad van zeker twee leden en een raad van toezicht van ten minste zeven personen. De familieleden van Kamprad zullen hier altijd met een minderheid in zitten, zo is vastgelegd.

De constructie is door Kamprad in 1980 opgezet. De familie is nog eigenaar van Ikano Group, een verzameling vastgoed-, financiële- en retailbedrijven met een vermogen van zo’n tien miljard dollar. 

In het februarinummer van RetailTrends verschijnt een profiel van retailicoon Ingvar Kampard, ‘de Zweedse calvinist’. Nog geen member? Klik hier voor meer informatie over een membership.

 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!