'Aankoop franchisewinkels splitst Intergamma in tweeën'

'Aankoop franchisewinkels splitst Intergamma in tweeën'

De franchisenemers die zich verzetten tegen de aankoop van Van Neerbos Groep, splitsen zich af van Intergamma. Het gaat onder meer om de Franse Bourrelier Group, die tot vorige maand Bricorama heette.

Intergamma maakte woensdag bekend de 155 bouwmarkten van Van Neerbos over te nemen van het Ierse CRH, maar dat lukt volgens De Tijd slechts deels. De Ieren behouden een onbekend aandelenpakket, doordat Bourrelier en enkele andere franchisenemers nog steeds dwarsliggen. De Intergamma-directie wilde dat zij meebetaalden aan de CRH-aandelen, die vervolgens in een onafhankelijke stichting moesten worden ondergebracht. De franchisenemers zouden daardoor wel zo’n 140 miljoen euro moeten betalen, maar geen extra zeggenschap krijgen.

De rechter gaf het moederbedrijf van Gamma en Karwei toestemming de overname door te zetten, maar kan de franchisers niet dwingen mee te doen aan de koop. Als gevolg verenigen de aanheelhouders die wel akkoord gingen zich in het nieuwe Intergamma Holding, dat zo’n 270 winkels omvat. De overige franchisenemers behouden ruim honderd bouwmarkten en hoeven niet mee te betalen aan de overname.

Doordat niet alle franchisenemers meebetalen aan de koop, kan de vereiste 140 miljoen niet op tafel worden gelegd. CRH behoudt daardoor noodgedwongen een aandeel in het nieuwe Intergamma. Het is nog onduidelijk of de opsplitsing gevolgen heeft voor de winkels. 

Het nieuwe en oude Intergamma houden één directie, laat een woordvoerder weten. “Het belangrijkste is dat CRH met zijn winkels is uitgestapt en over hoe we dat onderling hebben geregeld, wensen we geen commentaar te geven.”
 

RetailTrends