'Slechte beslisser' Kamprad genoot nooit van succes

'Slechte beslisser' Kamprad genoot nooit van succes

Ingvar Kamprad maakte zich dagelijks zorgen over de eindigheid van IKEA’s succes. Hans Verstraaten schetst in het februarinummer van RetailTrends een portret van een geboren handelaar en calvinist met ‘een zeer gezond verstand’.

Kamprad werkte van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en kon nooit echt genieten van zijn succes. Hoewel hij steeds rijker werd, bleef hij zuinig leven. Wel richtte hij voor IKEA een constructie in om zoveel mogelijk belasting te ontwijken. “Je kunt dat geld toch veel beter in je bedrijf investeren”, zei hij daarover.

Kamprad zag zichzelf niet als een intelligente manager, blijkt uit een van zijn zeldzame interviews. “Ik ben slecht in beslissingen nemen, slecht in organiseren en denk niet dat ik een hoog IQ heb.” Wel zegt hij dat ‘Onze Lieve Heer zo aardig is geweest’ hem een zeer gezond verstand te geven.

Ingvar Kamprad overleed op 27 januari op 91-jarige leeftijd. In het februarinummer van RetailTrends wordt aan de hand van een uitgebreid profiel ingegaan op zijn leven, van de successen met IKEA tot zijn alcoholverslaving en lidmaatschap van de Zweedse nazipartij. Klik hier om het artikel digitaal te lezen. Nog geen member? Klik hier.

RetailTrends