Amsterdamse bakkersketen groeit tot vijftien winkels in Afrika

Bbrood opent dit jaar twee nieuwe vestigingen in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Daarmee komt de Amsterdamse bakkersformule op vijftien vestigingen in drie Afrikaanse landen, zegt directeur Maaike Joenje in Het Financieele Dagblad.

Bbrood heeft elf winkels in Amsterdam en opende in 2011 een eerste Afrikaanse winkel in Oeganda. Inmiddels heeft de retailer vijf winkels in dat land, zes in Kenia en twee in Rwanda. De bakkersketen was vorig jaar goed voor twee miljoen euro omzet in Afrika, waarvan de helft uit Kenia komt. Op de langere termijn wil Bbrood uitbreiden naar nog meer Afrikaanse landen, zoals Tanzania en Ethiopië.

Winst is volgens oprichter Renee Pater niet het doel van de investeringen in Afrika. Zij zegt kansarmen te willen helpen en in te spelen op de trend van gezondere voeding, die ook Afrikaanse consumenten beïnvloedt. Met name Kenia is aantrekkelijk voor de bakkersketen, vanwege het grote aantal expats. Zo wonen er vijfduizend Nederlanders in Nairobi, al bestaat zeventig procent van het klantenbestand uit Kenianen.

Bbrood is een joint-venture, waarbij Joenje en haar partner Hans Meijers 55 procent van de aandelen hebben. De rest is in handen van Pater. Naast de eigen winkels verkoopt het zijn producten via de supermarkten van Marqt. 

RetailTrends