Action zet vakbonden buitenspel

Action zet vakbonden buitenspel

Action vervangt de cao door een eigen arbeidsvoorwaardenregeling. De stap volgt nadat onderhandelingen met FNV over een loonsverhoging mislukten, schrijft De Financiële Telegraaf.

Action heeft volgens bronnen Jumbo om advies gevraagd over het invoeren van een eigen regeling. De supermarktketen zette omzeilde de vakbond vorig jaar eveneens door een eigen regeling in te voeren. Action en FNV hebben maandenlang onderhandeld, zegt een woordvoerder van de discounter. Een eindbod van de retailer, met onder meer een loonsverhoging van twee procent, werd door de vakbond verworpen. FNV eiste een verhoging van 3,5 procent, waarover niet meer kon worden onderhandeld.

Van de vijftienduizend Action-medewerkers zouden er twee- tot driehonderd lid zijn van de FNV, terwijl andere vakbonden helemaal niet zijn vertegenwoordigd. Van de FNV-leden zou zo’n twintig procent over de looneis hebben gestemd. “Wij vinden het niet eerlijk dat maar een par mensen verbeteringen voor vijftienduizend werknemers tegenhouden”, aldus de woordvoerder. 

FNV erkent weinig leden te hebben bij Action, maar noemt de actie ‘asociaal’. De retailer wilde volgens de bond bepaalde werknemers meer betalen, terwijl flexkrachten er niets bij zouden krijgen. “Daar weigeren wij mee in te stemmen”, aldus een woordvoerder. Action heeft FNV niet geïnformeerd over zijn voornemen met een eigen regeling te komen. 
 

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!