Jumbo-eigenaren cashen elk tien miljoen

Jumbo-eigenaren cashen elk tien miljoen

De familie Van Eerd keert zichzelf over 2017 veertig miljoen euro aan dividend uit. Het bedrag wordt gelijk verdeeld over de vier aandeelhouders van Jumbo, blijkt volgens het FD uit het jaarverslag.

Karel van Eerd en zijn kinderen Colette, Frits en Monique krijgen elk tien miljoen euro. De Jumbo-eigenaren keren zichzelf dubbel zoveel dividend uit als in 2016. In de jaren daarvoor kregen ze geen dividend, omdat Jumbo bezig was het de integratie van Super de Boer en C1000. “We waren toen nog zwaar gefinancierd”, aldus cfo Ton van Veen. Hij doelt op een schuld van 1,3 miljard euro, die inmiddels is teruggebracht tot 170 miljoen, nog geen 0,5 procent van het brutobedrijfsresultaat.

Van Veen noemt de uitkering aan de familie ‘passend’. Het gaat volgens hem niet om bestuurdersbeloningen, maar om een vergoeding voor risicodragend vermogen dat de familie ter beschikking stelt aan Jumbo. “We kunnen dit goed uitleggen.”

De financiële topman denkt niet dat de dividenduitkering verkeerd valt bij werknemers en vakbonden. Jumbo koos vorig jaar voor een eigen arbeidsvoorwaardenregeling in plaats van een nieuwe cao voor zijn logistieke personeel, omdat met FNV geen overeenstemming over de loonsverhoging werd bereikt.
 

RetailTrends