'Nederland raakt te vol met logistieke centra'

'Nederland raakt te vol met logistieke centra'

Nederland heeft er in het afgelopen jaar bijna twee miljoen vierkante meter aan distributiecentra bij gekregen. "Alle belangrijke winkelstraten, van Londen tot Parijs en het Duitse Ruhrgebied, worden bevoorraad vanuit Zuid-Nederland", zegt bestuursvoorzitter van de Belgisch-Nederlandse vastgoedontwikkelaar WDP Joost Uwents tegen de NOS.

In tien jaar tijd is het aantal vierkante meters aan distributiecentra in Nederland met bijna veertig procent toegenomen tot ruim dertig miljoen. De meeste grote centra staan in Noord-Brabant, terwijl ook Limburg het aantal meters zag verdubbelen. De komende jaren zal het aantal dc’s nog verder toenemen, met name van grote internationale bedrijven. Tegelijkertijd is er een groot tekort aan personeel een grond. In twee jaar tijd kwamen er ruim zestigduizend bij in de sector, maar nu zijn er 53 duizend openstaande vacatures.

Nederland heeft de logistieke industrie de afgelopen jaren ‘uit volle overtuiging omarmd’, zegt Uwents. Zou zijn de wegen opgeknapt en zijn het spoor en de waterwegen in goede staat. “België heeft ook een goede geografische ligging, maar daar is deze kans niet goed benut.” 

Onder meer Zalando zou Nederland op het oog als locatie voor een nieuw distributiecentrum. België heeft lang geprobeerd om de Duitse etailer te lokken, maar Nederland zou qua loonkosten gunstiger zijn. Ook de beperktere mogelijkheden rond nachtwerk zouden een rol hebben gespeeld.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!