Lidl staakt sigarettenverkoop: 'Niet meer rendabel'

Lidl staakt sigarettenverkoop: 'Niet meer rendabel'

Lidl zegt als eerste supermarktketen de verkoop van sigaretten gefaseerd af te bouwen. Er wordt vier jaar de tijd genomen om de sigaretten uit alle filialen te halen, zo laat Lidl woensdag weten.

De Duitse keten ziet in ons land een trend richting een rookvrije samenleving. “Dat merken wij ook aan de kassa”, stelt manager corporate responsibility & relations Marlijn Simons-Somhorst. Doordat de verkoopcijfers de afgelopen jaren zijn teruggelopen is de verkoop niet meer rendabel.

Lidl nam eerder al maatregelen om de verkoop van sigaretten te ontmoedigen. Zo verdwenen ze vorig jaar in alle filialen al uit het zicht. Simons-Somhorst ziet het als een logische stap om de verkoop ‘nu al gefaseerd af te bouwen’. Uiterlijk in 2022 moet de verkoop zijn gestaakt.

Begin dit jaar maakte A.S. Watson al bekend te stoppen met de verkoop van alle tabaksproducten bij dochterbedrijven Kruidvat en Trekpleister. Het drogisterijconcern trekt twee jaar uit om de rookwaren van het schap te halen. Het besluit kost de ketens volgens topman Gerard van Breen ‘enkele procent van de omzet’.

RetailTrends