Deze digitale stomerij wil de wereld veroveren

Deze digitale stomerij wil de wereld veroveren

Online winkelen en eten bestellen, we weten al jaren niet beter. Maar om je kleding professioneel te laten reinigen moet je vaak nog altijd met een volle tas op de rug richting stomerij of supermarkt. Daar willen Maurits Tiethoff en Ruben van Pelt verandering in brengen met dobbi. De digitale was- en stomerijdienst is nog maar net begonnen in Amsterdam, maar het duo kijkt al veel verder en ziet mogelijkheden tot ver over de grens.

Voor wie zich afvraagt waar de naam vandaan komt: dobbi is genoemd naar de gelijknamige huiself uit de Harry Potter-reeks. Die kan alleen bevrijd worden van zijn meester als iemand hem een kledingstuk overhandigt. Tiethoff en Van Pelt willen hun klanten ook bevrijden, maar dan van het gedoe om hun was naar de stomerij te brengen. Beide ondernemers kennen de markt al goed. Tiethoff begon vijf jaar terug met Bubble&Stitch, een stomerijwinkel in Amsterdam die 24/7 geopend is en inmiddels een flink netwerk van onbemande servicepunten heeft. Die werd later gekozen tot beste stomerij van Nederland en eindigde zevende bij een mondiale verkiezing. Zijn compagnon Van Pelt leidde stomerij Topcleaning in Harderwijk, die zich zelfs beste stomerij...

Online winkelen en eten bestellen, we weten al jaren niet beter. Maar om je kleding professioneel te laten reinigen moet je vaak nog altijd met een volle tas op de rug richting stomerij of supermarkt. Daar willen Maurits Tiethoff en Ruben van Pelt verandering in brengen met dobbi. De digitale was- en stomerijdienst is nog maar net begonnen in Amsterdam, maar het duo kijkt al veel verder en ziet mogelijkheden tot ver over de grens.

Voor wie zich afvraagt waar de naam vandaan komt: dobbi is genoemd naar de gelijknamige huiself uit de Harry Potter-reeks. Die kan alleen bevrijd worden van zijn meester als iemand hem een kledingstuk overhandigt. Tiethoff en Van Pelt willen hun klanten ook bevrijden, maar dan van het gedoe om hun was naar de stomerij te brengen. Beide ondernemers kennen de markt al goed. Tiethoff begon vijf jaar terug met Bubble&Stitch, een stomerijwinkel in Amsterdam die 24/7 geopend is en inmiddels een flink netwerk van onbemande servicepunten heeft. Die werd later gekozen tot beste stomerij van Nederland en eindigde zevende bij een mondiale verkiezing. Zijn compagnon Van Pelt leidde stomerij Topcleaning in Harderwijk, die zich zelfs beste stomerij van Europa mocht noemen en wereldwijd op de tweede plek kwam. Tijdens de stomerijbeurs in Las Vegas besloten de twee hun krachten te bundelen voor een nieuwe, digitale en landelijk dekkende service. “Want iedereen draagt kleding die vies wordt, maar daar was nog geen goede oplossing voor”, concludeerden ze.

Consumenten kunnen de dobbi-app downloaden, het type service dat ze wensen kiezen en vervolgens een tijdvak van twee uur kiezen voor ophalen en bezorgen. De dag voordat de vuile was wordt opgehaald krijgen ze een waszak thuisgestuurd, zodat ze niet zelf met boodschappentassen in de weer hoeven. Aan de zak wordt een barcode gekoppeld, waardoor het hele proces te traceren is. Daardoor heeft dobbi volgens de oprichters de laagste foutmarge in de branche. Binnen 48 uur wordt de was weer teruggebracht, krijgen klanten een betaallink en kunnen ze online afrekenen.

Groot budget
De investeerders in dobbi zijn met PostNL en Henkel, eigenaar van merken als Persil, Schwarzkopf en Witte Reus, niet de minsten. Hoeveel geld zij in de digitale stomerij steken, willen de oprichters niet kwijt. “Maar we kunnen wel zeggen dat het genoeg is om de service landelijk uit te rollen én bekend te maken”, zegt Van Pelt. “Er is dus ook ruimte voor een groot marketingbudget.” Hij spreekt van een unieke samenwerking. “Het gebeurt niet zo vaak dat twee grote, beursgenoteerde bedrijven in zo’n initiatief investeren.”

Het wassen van de kleding gebeurt bij een netwerk van aangesloten stomerijen. Die moeten zijn gecertificeerd door branchevereniging Netex en een kwaliteits- en milieucertificaat hebben. “We doen daaraan geen concessies, zowel de kwaliteit als duurzaamheid moeten de allerbeste zijn.” Hoewel dobbi binnen een jaar landelijk beschikbaar wil zijn, is daar volgens de oprichters geen enorm netwerk van stomerijen voor nodig. Tiethoff spreekt van ‘de top twintig van Netex’, al wil hij niet kwijt met welke en hoeveel dobbi precies samenwerkt. “Maar dat aantal zal aan de lage kant zijn, je moet niet denken aan tientallen. We werken alleen met de allerbeste in Nederland, en die hebben zelf goede logistieke netwerken. Daardoor kunnen we, in combinatie met PostNL, met een X-aantal de hele markt bedienen.” In iedere stad een stomerij aansluiten, is er dus niet bij. “Er is een groot verschil tussen de kwaliteitsstomerijen en andere partijen”, zegt Tiethoff. “En die eerste groep zijn vaak ook de partijen met een wat grotere capaciteit. Die hebben ze bijvoorbeeld ook nodig om de software die we hebben ontwikkeld te kunnen implementeren.”

Thuisbezorgd.nl 
Hoewel dobbi een gang naar de stomerij bespaart, is die voor veel consumenten waarschijnlijk eerder incidenteel dan met grote regelmaat. Een wasmachine heeft vrijwel iedereen in huis. Het overtuigen van consumenten om die klus toch vaker uit te besteden, zal dan ook de nodige aandacht vergen. “We zien eigenlijk twee soorten behoeften”, legt Van Pelt uit. “Dat zijn noodzaak en gemak. Noodzaak is bijvoorbeeld dat pak of die jurk die je niet zelf thuis kunt wassen. Gemak is onze service als alternatief voor de wasmachine.” De eerste behoefte spreekt volgens hem voor zich en is nu al de reden waarom mensen naar de stomerij gaan. De gemaksoptie beschouwt hij als een doelstelling voor de langere termijn, omdat het een verandering van consumentengedrag vraagt. De trends zijn dobbi wat dat betreft gunstig gestemd, denkt Tiethoff. “In Amsterdam zijn heel veel nieuwbouwwoningen al niet meer voorzien van een wasmachineaansluiting. Wij zien dat het uitbesteden van huishoudelijke taken een trend is en dat veel klanten al wekelijks terugkomen.” Het bestaansrecht van dobbi in twijfel trekken omdat iedereen al een wasmachine heeft, gaat er bij hem niet in. “Dat is hetzelfde als tegen Thuisbezorgd.nl zeggen dat het niet gaat werken, omdat mensen al een keuken hebben.” 

Dobbi's samenwerking met PostNL, biedt meerdere voordelen. Zo hoeft er geen tijd te worden gestoken in het opzetten van een eigen logistiek netwerk, dat bovendien weer extra transportbewegingen met zich meebrengt in de toch al dichtslibbende binnensteden. Maar tegelijkertijd biedt het netwerk mogelijkheden voor aanvullende diensten. Zo gebruikt Picnic zijn bezorgnetwerk al voor het ophalen van pakketjes van Wehkamp en gaat het die in de toekomst wellicht ook bezorgen. “Een van de redenen dat PostNL bij ons is ingestapt, is dat het voor hen interessant is routes te optimaliseren en stops te combineren”, zegt Tiethoff. Naast pakketten voor talloze webshops levert PostNL bijvoorbeeld al boodschappen via zijn dienst Stockon. “In de toekomst is het wellicht mogelijk die opties te kiezen binnen de Dobbi-omgeving”, zegt Tiethoff. “Als klanten daarom vragen, zullen we daar zeker op inspelen.”

Dobbi wil zijn aanwezigheid snel opschalen en zal regio voor regio uitbreiden. Momenteel is de digitale stomerij te gebruiken in ‘Groot-Amsterdam’, van Hoofddorp tot Hoorn. Van daaruit zal eerst de rest van de Randstad worden aangesloten en vervolgens de rest van het land. “Waar een andere startup moet oppassen met snel opschalen, hebben wij dat afgevangen, omdat het logistieke netwerk er al ligt”, zegt Van Pelt. Als Nederland eenmaal is voorzien, zien de oprichters ook kansen over de grens. “De software die we hebben ontwikkeld is ook buiten Nederland te gebruiken”, zegt Tiethoff. Het model is volgens het duo goed schaalbaar, zolang er maar de best mogelijke partners aan gekoppeld kunnen worden. “Als er een goede logistiek diensteverlener en een netwerk van kwaliteitsstomerijen aanwezig is, kunnen we aan de slag.” De direct aan Nederland grenzende landen zouden volgens Van Pelt een logische eerste stap zijn. “Maar het zou me niet verbazen als we daarna ook naar andere gebieden gaan, eventueel zelfs buiten Europa.” Tegelijkertijd wil het duo niets overhaasten, benadrukt Tiethoff. “We gaan met babystapjes vooruit. Nederland is stiekem best groot, daar is nog een hele markt te winnen.”

Dit is een premium artikel

Verder lezen?

Sluit je net als 2.500 bedrijven aan bij de RetailTrends-community

Slechts €10 voor de eerste maand

Word member van RetailTrends en krijg;
✅ toegang tot alle premium content;

✅ het RetailTrends-magazine (print + online);

✅ net als 40.000 nieuwsbriefabonnees dagelijks het laatste nieuws in je mailbox;

✅ gratis vacactureplaatsingen op RetailTrends Jobs;

✅ korting op RetailTrends-events.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!