De Nederlandse retailer KantoorExpert is de nieuwe eigenaar van kantoorvakhandel Office Centre. Eigenaar Staples verkoopt de keten voor ongeveer veertig miljoen euro, schrijft het FD.

De verkoop komt voort uit de verkoop van de Europese activiteiten van Staples aan investeerder Cerebus, eind 2016. De nieuwe eigenaar liet toen al weten niet verder te willen met Office Centre. De overname is opvallend, omdat KantoorExpert een veel kleinere speler is. De Nederlandse groothandel en retailer in kantoorartikelen is momenteel goed voor een omzet van 13,5 miljoen euro en telt vijf vestigingen. Office Centre heeft een jaaromzet van tachtig miljoen euro en 39 winkels.

Door Office Centre los te maken van Staples moeten de winkels beter gaan renderen, zegt ceo Frans Davelaar van KantoorExpert. “De winstmarge is nu marginaal.” Volgens hem valt onder meer te besparen op de kosten voor IT-systemen. Ook moet het assortiment beter aansluiten op de regionale behoeften. “We gaan met Office Centre van global naar local.” De keten wil binnen vijf jaar de omzetgrens van honderd miljoen euro doorbreken.

KantoorExpert financiert de overname met een combinatie van eigen middelen en bankleningen. De naam Office Centre blijft voor de winkels behouden. "Office Centre is in Nederland nog altijd een begrip, daar kunnen we ons voordeel mee doen", zegt Davelaar.

KantoorExpert nam eind 2014 al negen winkels van de failliete branchegenoot Gebroeders Winter over. Die floreren volgens Davelaar inmiddels weer.