Unicum in Drachten: winkels mogen altijd open

Unicum in Drachten: winkels mogen altijd open

De gemeenteraad in Drachten heeft ingestemd met een algehele vrijstelling van de openingstijden voor winkeliers. Daardoor mogen ze alle dagen in het jaar 24 uur per dag hun deuren mogen houden. Dat is een unicum in ons land, schrijft de Leeuwarder Courant.

De gemeenteraad zou dinsdag alleen stemmen over de koopzondag, maar D66 kwam met het voorstel om ook de beperkingen rond openingstijden ’s nachts en rondom feestdagen te schrappen. Een meerderheid van de raad stemde daarmee in, waarna volgens de krant ‘de paniek uitbrak’. “Beseffen we wel genoeg wat hier vanavond gebeurt”, vroeg SP-fractievoorzitter Jos van der Horst zich af. “Je stemt voor wild west.”

CDA-raadslid Minke de Voor noemde het besluit op haar beurt onverantwoord. “Wij hebben als raad geen idee wat hier gebeurt. Het is van God los.” Klaas van Veelen, raadslid van ChristenUnie, spreekt van een dieptepunt voor de raad. “Dit ging zo ondoordacht”, stelt hij.

Burgemeester Tom van Mourik wil nog niet vooruitlopen op de nieuwe regels, maar denkt niet dat er veel gaat veranderen. Hij gaat uit van het zelfregulerend vermogen van de ondernemers. De nieuwe winkelopeningstijden gelden vanaf 1 juli, als direct de eerste koopzondag in Drachten wordt gehouden.

Reacties

Benieuwd of de politici die voor dit idee zijn ook 's nachts én op zondag willen werken voor een hongerloon...

Geplaatst door John Michiels op 21 juni 2018 om 10:30

Geeft wel het niveau aan van de gemeenteraad. Niet weten waarvoor je stemt? Triest !!

Geplaatst door Jan Scheer op 21 juni 2018 om 11:35

Volkomen ondoordacht besluit van vooral ideologisch denkende politici! Natuurlijk leidt dit onvermijdelijk tot een onduidelijke situatie voor de klant en legt dit een BOM onder het centrum als winkelgebied. Want "zelfregulerend vermogen" heb ik nog nooit ergens ontdekt in retailkringen!
Ongelooflijk, wat heeft die stad een stelletje onverstanden in hun raad gekozen!

Geplaatst door Reinder Koornstra op 21 juni 2018 om 12:42

Het decennia lang durende dictaat van de ChristenUnie en het CDA om de winkels gesloten te houden op zondag is eindelijk ten einde in Drachten. De meerderheid in de huidige gemeenteraad en het College van B en W is van mening dat de keuze ten principale bij de ondernemer dient te liggen of en wanneer zij hun winkel willen openstellen. De partijen welke voor het D66 voorstel hebben gestemd wisten exact waar zij voorstemden. Echter op het moment dat de oppositie SP en ChristenUnie zich realiseerden dat het voorstel zou worden aangenomen brak bij hen de paniek uit. Het gehele debat is terug te zien op https://smallingerland.raadsinformatie.nl/vergadering/465631/Het%20Debat%2019-06-2018

Geplaatst door Edwin Luiks op 21 juni 2018 om 13:02

Dit lijkt vooral een politieke oplossing die feitelijk neerkomt op: Zoek het lekker zelf uit, ondernemers. Overigens denk ik niet dat er veel ondernemers (of consumenten, wat dat betreft) zijn die er behoefte aan hebben om om 3 uur 's nachts te kunnen winkelen, dus het zal zo'n vaart niet lopen. En al zou men het wel doen, de consument kan zijn geld maar 1 x uitgeven, of de winkels nou 10 uur of 24 uur per dag open zijn, dus wie hier onder aan de streep aan gaat verdienen, vraag ik me af.

Geplaatst door Jan Janssen op 21 juni 2018 om 15:31

Mooi! Baas in eigen zaak.

Geplaatst door Robert van der Bijl op 22 juni 2018 om 15:49

Laatste nieuws

RetailTrends