'Minder fraudeurs ontdekt door faillissementen'

'Minder fraudeurs ontdekt door faillissementen'

In het waarschuwingsregister van Fraude Aanpak Detailhandel (FAD) zijn vorig jaar 350 nieuwe fraudeurs opgenomen. Daarnaast liepen er 372 sollicitanten tegen de lamp bij een check. Die aantallen liggen lager dan een jaar eerder, blijkt uit het jaarverslag van de stichting. 

De daling kan enerzijds verklaard worden doordat de invoering van het register een preventieve werking heeft, zegt secretaris Bert van Steeg van de stichting. Daarnaast speelt volgens hem het verdwijnen van grote winkelketens als V&D en Kijkshop mee. “Nu het aantal aangesloten winkeliers weer stijgt, verwachten we ook weer een toename van de registraties in het register.”

In totaal telt het register nu zo’n achttienhonderd winkelmedewerkers die wegens diefstal of een andere vorm van fraude zijn geregistreerd. Zo’n 250 duizend medewerkers van aangesloten retailers vallen nu onder de werking van het register, zeventigduizend meer dan een jaar geleden.

Interne fraude kost winkeliers jaarlijks ongeveer 180 miljoen per jaar. Volgens staatssecretaris Mona Keijer, die het jaarverslag maandag in ontvangst nam, is het register een effectief middel. “In de detailhandel in Nederland komt interne fraude minder voor dan in andere Europese
landen.”