Philips moet een boete van bijna dertig miljoen euro betalen vanwege misbruik van zijn marktpositie. Het elektronicamerk heeft volgens EU-commissaris Margarete Vestager online verkopers van consumentenelektronica illegaal prijsbeperkingen opgelegd.

Philips heeft volgens de Europese Commissie tussen 2011 en 2013 in Frankrijk minimale prijzen opgelegd voor onder meer keukenapparatuur, koffiemachines en stofzuigers. Consumenten kregen daardoor met hogere prijzen te maken. De praktijk is verboden volgens Europese mededingingsregels. Het Nederlandse elektronicaconcern had eerder al bekendgemaakt dertig miljoen euro opzij te zetten voor de dreigende boete.

De boete van Philips werd nog met veertig procent verminderd, omdat het bedrijf meewerkte aan het onderzoek. Brussel heeft in totaal voor 111 miljoen euro aan boetes opgelegd. Fabrikanten Asus, Pioneer en Denon & Marantz moeten respectievelijk 63, tien en zeven miljoen euro betalen. 

De e-commercemarkt groeit snel en meer dan de helft van de Europeanen winkelt online, zegt Vestager in een toelichting op de boetes. Door het handelen van de beboete bedrijven, zijn volgens haar miljoenen consumenten met hogere prijzen geconfronteerd. “Onze beslissingen van vandaag laten zien dat de EU-mededingingsregels dienen om consumenten te beschermen, waar bedrijven meer prijsconcurrentie en betere keuze in de weg staan.”