HEMA-franchisers overwegen juridische stappen

HEMA-franchisers overwegen juridische stappen

HEMA en franchisevereniging VAB komen elkaar mogelijk weer tegen voor de rechter. Het franchisebestuur gaat de beslissing van HEMA om hun winkelcontracten eenzijdig op te zeggen aanvechten.

De directie van HEMA wil de ondernemers hun winkels, 24 in totaal, afnemen, stelt de VAB. “Maar we betwijfelen ten zeerste of dat zomaar mag”, aldus een woordvoerder tegenover het Algemeen Dagblad. De franchisenemers willen in eerste instantie met HEMA in overleg. “Maar indien nodig zullen ze dit besluit juridisch aanvechten”, klinkt het vanuit de franchisevereniging.

HEMA heeft de bestuursleden per brief laten weten de aflopende contracten niet te verlengen. Het is niet bekend wat de resterende looptijd van de contracten is en wat HEMA na afloop van het contract met de winkels van plan is. Bovendien hebben sommige overeenkomsten geen einddatum, zegt een betrokkene tegenover NRC. “Dan kun je niet zomaar iemand zijn vestigingen afpakken.”

De VAB spreekt van ‘een hele betreurenswaardige gang van zaken’. De franchisevereniging kwam HEMA vorige maand al voor de rechter tegen vanwege een geschil over de verdeling van de kosten van de e-commerceactiviteiten. De franchisenemers werden daarbij grotendeels in het gelijk gesteld. Ze zijn volgens een woordvoerder wel bereid om extra bij te dragen, maar willen weten waarvoor het geld nodig is. “Die verantwoording geef HEMA nu niet”, aldus een woordvoerder.

HEMA beschuldigt de VAB van een blokkerende houding en zou niet openstaan voor verder overleg. Met veel franchisenemers zijn de contacten goed en worden goede gesprekken gevoerd, zegt iemand van binnen het bedrijf. “Alleen met dit bestuur komen we niet verder.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends