IKEA en FNV kunnen elkaar weer niet vinden

IKEA en FNV kunnen elkaar weer niet vinden

De onderhandelingen tussen IKEA en FNV over een nieuwe cao zijn vastgelopen. De vakbond is niet te spreken over het loonvoorstel van de meubelketen en hekelt de ‘verslechteringen’ voor de zaterdagtoeslag.

FNV wil minimaal drie procent loonsverhoging over een periode van twaalf maanden, terwijl IKEA het houdt op 2,3 procent. Verder wil de woonwinkelreus de toeslagen afbouwen. Werknemers die op zaterdagavond van zeven tot twaalf uur werken, krijgen nu nog een toeslag van honderd procent. IKEA wil dat terugbrengen naar vijftig procent. 

IKEA ging volgens FNV verder niet in op voorstellen om de werkdruk te verlagen. Het ziekteverzuim is hoog bij de retailer, zegt vakbondsbestuurder Marian Beldsnijder. “Er werken simpelweg te weinig mensen om al het werk te kunnen doen.” De vakbond komt binnenkort met zijn leden van IKEA bijeen om mogelijke acties te bespreken.

De huidige cao loopt tot 30 september. Daarover werd ruim een jaar geleden nog met terugwerkende kracht een akkoord bereikt tussen IKEA en FNV, nadat eerdere onderhandelingen ook al stukliepen op onder meer de zaterdagtoeslagen. Uiteindelijk werd overeengekomen dat de toeslag voor werken op zaterdagmiddag is gehalveerd. De meubelretailer acht dergelijke maatregelen door ‘verschuivingen in het winkelgedrag’ van zijn klanten. Avonden en weekenden moeten volgens IKEA tegenwoordig als reguliere werkuren worden gezien.


 

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends