De Bijenkorf voor vijf warenhuizen naar de rechter

De Bijenkorf voor vijf warenhuizen naar de rechter

De Bijenkorf probeert via de rechter in aanmerking te komen voor het kopen van in totaal vijf warenhuizen. In de huurovereenkomsten van de vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Rotterdam staat een voorkeursrecht van koop als het pand door de huidige eigenaar wordt verkocht, maar IEF Capital meent dat er van een verkoop geen sprake is.

De kwestie speelt al sinds begin vorig jaar, toen de Bijenkorf lucht kreeg van de mogelijke verkoop van de winkelportefeuille van IEF Capital. De vijf warenhuizen werden in 2005 nog door de toenmalige eigenaren van de warenhuisketen verkocht en teruggehuurd om kapitaal vrij te maken. IEF Capital heeft de Bijenkorf laten weten het vastgoed niet te hebben verkocht, maar dat het om ‘een aanpassing van de financieringsstructuur’ gaat.

De Bijenkorf kreeg wel het aanbod om in gesprek te gaan over het kopen van de bewuste aandelen in het vastgoed, maar het bedrijf wil dat de panden individueel worden aangeboden. Nadat diverse gesprekken tussen de partijen niets opleverden, heeft de Bijenkorf vijf verschillende procedures aangespannen.

Afgelopen maart oordeelde de rechter in Den Haag al dat de retailer geen recht heeft om het warenhuis over te nemen en ook niet in aanmerking komt voor een schadevergoeding. De bewuste aandelentransactie, waarbij de aandelen in de moedervennootschap van verhuurders worden verkocht, zou niet onder de strekking van het voorkeursrecht vallen. 

De Bijenkorf is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Woensdag trok de retailer ook voor de rechtbank in Rotterdam aan het kortste eind. In de overige drie procedures is nog geen uitspraak gedaan.

Niet alleen de Bijenkorf probeert in aanmerking te komen voor het terugkopen van het vastgoed. Eerder deze maand werd bekend dat HEMA om dezelfde reden een rechtszaak tegen IEF heeft aangespannen. Ook HEMA werd door de rechtbank in Den Haag in het ongelijk gesteld.


RetailRegister
Op zoek naar een winkellocatie? Retailers kunnen in het RetailRegister kosteloos aan vastgoedbezitters laten weten waar ze een winkel willen openen. Klik hier voor het RetailRegister.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!