'Mobiel betalen in winkels nog niet in trek'

'Mobiel betalen in winkels nog niet in trek'

Consumenten betalen bij veertig procent van de Nederlandse winkels nooit met hun smartphone. Dat blijkt uit onderzoek van internetprovider Omnia Connect onder ruim driehonderd retailers.

Van de ondervraagde retailers zegt tien procent dat hun klanten minder dan een keer per maand mobiel afrekenen, bij zes procent is dat een paar keer per maand. Slechts bij vijf procent gebeurt dit wekelijks of dagelijks. Ook cryptocurrency is nog geen gangbaar betaalmiddel in de retailsector. Twaalf procent van de retailers zegt dat klanten wel eens met bitcoins of andere cryptomunten willen betalen.

In zeventig procent van de winkels wordt inmiddels meer gepind dan met contant geld betaald, blijkt verder uit het onderzoek. Elf procent geeft aan dat de verhouding fifty-fifty is, terwijl contante betalingen nog maar bij veertien procent de overhand hebben. Dertig procent van de retailers, voornamelijk bedrijven met 250 medewerkers of meer, verwacht dat contant geld al voor 2025 verdwijnt. Iets meer dan de helft denkt dat cash nooit helemaal zal verdwijnen.

Apps om contactloos betalen mogelijk te maken waren begin dit jaar volgens Betaalvereniging Nederland meer dan een half miljoen keer gedownload. Zeven banken bieden klanten alde optie om met de telefoon te betalen. 

 


 

Reacties 2


Vincent van den Burg 3 okt, 16:40

Volgens mij is het een beetje het kip en ei verhaal. Zolang de grote banken geen breed ondersteuning bieden voor mobiele betalingen is het logisch dat dit dan ook niet ondersteund wordt. Wellicht indien de banken dit beter zouden ondersteunen zullen we een verschuiving zien in het gebruik van de mobiele telefoon als betaal-device.


Bernd van Dam 3 okt, 13:05

Wat ik me dan afvraag; Hoeveel procent van de telefoons ondersteund ook daadwerkelijk de mobiele betaalmethode? hoe groot is het deel wat nog niet geactiveerd is in NL; denk hierbij aan iPhone die een redelijk marktaandeel heeft in NL wel NFC heeft (afhankelijk van model) maar niet gebruikt mag worden door iemand anders dan apple(?).

Tevens is het ook te begrijpen dat het betaalmiddel met cryptocurrency niet gangbaar is. Vandaag is een brood 1 bitcoin (of elke andere mogelijke cryptocoin), morgen kost hetzelfde brood 10 bitcoins en overmorgen een 0,50 bitcoin. Crypto is denk ik nog niet klaar om als betaalmiddel gebruikt te worden, vandaar dat het misschien niet gangbaar is.

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!