Fietsenwinkel.nl vangt bot: 'te kleine' winkel moet dicht

Fietsenwinkel.nl moet zijn winkel die vorig jaar in Tilburg werd geopend alweer sluiten. Moederbedrijf International Bike Group is tevergeefs in het geweer gekomen tegen het intrekken van de omgevingsvergunning door de gemeente. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De fietsenverkoper kreeg in maart 2017 een vergunning om een winkel te openen aan de Bosscheweg, waar de plek van Bruynzeel werd ingenomen. Na protest van een tiental fietsenwinkeliers uit Tilburg werd die vergunning echter in november weer ingetrokken. Een beroep daartegen werd begin dit jaar al door de rechtbank ongegrond verklaard.

De zaak van Fietsenwinkel.nl is 640 vierkante meter, terwijl er op het bedrijventerrein alleen winkels van minimaal duizend vierkante meter worden toegestaan. Eerder betoogde de retailer al dat een fietsenzaak van duizend vierkante meter geen realistische optie is.

Fietsenwinkel.nl slaagde er niet in de Raad van Sate ervan te overtuigen dat de grens van duizend vierkante meter niet geldt voor een postorder- of internetbedrijf. Er kunnen ongeveer vijftig verschillende fietsen worden getest, waarna onder begeleiding van een verkoopmedewerker een complete fiets kan worden samengesteld en via internet kan worden besteld. ‘Dat de samengestelde fiets niet direct in de winkel verkrijgbaar is en aan huis kan worden afgeleverd, maakt het bedrijf nog geen postorder- of internetbedrijf’, aldus de Raad van State.

Reacties 3


Brigitte Hulscher 26 okt, 10:25

We moeten nog steeds wennen aan de nieuwe vormen van aankopen doen waarop niet altijd 'oude regels' of 'bestaand beleid' passen. Retailers, overheden en logistiek zouden wat meer tot een gezamenlijke visie en aanpak moeten komen waarbij de klant, de services en het gemak centraal staan.


Alex Baumgardt 26 okt, 11:09

De fietsenwinkel Rose in Bocholt is een goed voorbeeld hoe het wel kan. Wellicht dat daarom zoveel Nederlanders het er voor over hebben om daar naartoe te rijden.


Reinder Koornstra 26 okt, 20:20

Haha, je moet je natuurlijk wel wat aantrekken van bestaande regels. Hét probleem van velen in de on-line wereld is dat ze die helemaal niet kennen, zich er ook niet in verdiepen, en zichzelf op dit punt onkwetsbaar wanen. Maar op het moment dat ze stenen huren, hebben ze te maken met een ander krachtenveld. Deze reactie van de fietsenhandelaren had iedere retailkenner kunnen voorspellen. Met wat meer creativiteit was er ook geen probleem geweest!

Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!