Hoe New York Pizza de witte vlekken invult

De markt voor maaltijdbezorging groeit hard en daarbinnen is pizza weer een van de grote drijvers. Dat is goed nieuws voor New York Pizza, dat de ene na de andere nieuwe locatie opent en daarmee voorlopig nog niet klaar is. En dat terwijl ook de Amerikaanse reus Domino’s nog altijd stevig aan de weg timmert. Hoe houdt de Amsterdamse formule dat vol, en hoe lang nog? We vragen het aan oprichter Philippe Vorst.

New York Pizza is bezig aan een groeispurt waaraan geen einde lijkt te komen. Vorig jaar werden er 29 nieuwe vestigingen geopend, dit jaar 31 en voor volgend jaar liggen alweer dertig nieuwe locaties vast. “Je mag het bijna spectaculair noemen”, concludeert Vorst. “We hebben er 23 jaar over gedaan om 140 vestigingen te openen. Maar de afgelopen drie jaar zijn we, als je de omzetgroei per winkel meerekent, verdubbeld.”

Niet voor niets was New York Pizza een van de eerste retailers die zich inschreef in het RetailRegister, waar retailers die locaties zoeken en vastgoedeigenaren met elkaar worden gematcht. Want het openen van nieuwe vestigingen blijft lonen, zegt hij. Zeventig à tachtig procent van de groei komt van binnenuit, wat erop duidt dat van kannibalisatie nog geen sprake is. “De omzet per winkel is sinds 2010 meer dan verdubbeld. Waar we vroeger honderdduizend inwoners in een plaats nodig hadden om een goede vestiging te draaien, zijn dat er nu 25 duizend.”

Gelet op die statistieken, zal het niet verrassen dat de van oorsprong Amsterdamse pizzaketen voorlopig nog niet klaar is. Ten eerste opent New York Pizza in plaatsen waar het nog helemaal niet zit, met als belangrijkste criterium een ondergrens van zo’n 22 duizend inwoners. Vooral in het zuiden van het land is er nog volop ruimte. Maar daarnaast is de keten ook zijn aanwezigheid in bestaande gebieden aan het vergroten. “In gebieden waar we te veel omzet uit één winkel halen, breidt de franchisenemer bijvoorbeeld uit naar twee of zelfs drie locaties. De pizza’s komen dan heter aan en worden sneller bezorgd. Zo krijg je een heel nieuw businessmodel in hetzelfde gebied.”

Driehonderd vestigingen
New York Pizza heeft nu bijna tweehonderd locaties en gelet op het wittevlekkenplan, kan dat aantal in ieder geval nog doorgroeien tot zo’n 340. “De laatste tien of twintig zullen misschien wat langzamer gaan dan het huidige tempo, maar in 2021 willen we er toch wel rond de driehonderd open hebben.” Aan de beschikbaarheid van panden kan het niet liggen, zegt Vorst. “Het gaat nu eenmaal niet zo goed in de detailhandel. En wij zitten niet op A1-locaties, maar langs goede doorgaande wegen. Daarnaast hebben we een grote voorliefde voor leuke hoekjes, wat overigens niet altijd lukt.”

Waar New York Pizza af en toe wel tegenaan loopt, zijn de bestemmingsplannen. Zo kostte het heel wat hoofdbrekens om als ‘fastfoodketen’ aan de Amsterdamse Ferdinand Bolstraat open te gaan. Een rechter stak daar vorig jaar een stokje voor, maar New York Pizza kon afgelopen september in een naastgelegen pand alsnog zijn deuren openen. “De overheid is in Nederland niet voorspelbaar”, zegt Vorst daarover. “Er is geen consistent beleid, elke deelraad heeft weer andere regels dan de deelraad ernaast. Dat belemmert onze groei zeker, maar we moeten ermee leven, het is part of the game.”

Buitenland
De groei in Nederland staat in schril contrast met de ontwikkeling in Duitsland. Daar opende New York Pizza ooit een vestiging in Keulen en dat is nog altijd de enige over de grens. Maar daar komt zeker verandering in, belooft Vorst. “We gaan absoluut naar het buitenland, maar groeien nu zo hard in alle onderdelen van het bedrijf dat we eerst onze processen willen optimaliseren voordat we ons op een nieuw avontuur storten. Dat is misschien al volgend jaar, misschien in 2020, maar zeker niet later.” Daarbij heeft Vorst de blik op zowel België als Duitsland gericht. 

New York Pizza is gemeten naar het aantal vestigingen de tweede pizzaketen in Nederland. Domino’s is nog altijd een behoorlijk stukje groter en groeit eveneens hard. Steeds vaker zijn beide formules in dezelfde plaats te vinden. “De markt ontwikkelt zich spectaculair en is groot genoeg voor ons allebei”, zegt Vorst, die erop wijst dat zijn formule zich wel degelijk van de Amerikanen onderscheidt. “Het klinkt hard, maar klantenpanels wijzen uit dat we gewoon lekkerdere pizza’s maken. Onze ingrediënten zijn ook duurder dan die van Domino’s en we gebruiken geen kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen, terwijl de pizza’s van Domino’s daar vol mee zitten.” Een bewering die volgens Domino's overigens niet op waarheid berust, omdat zeventig procent van de producten uit natuurlijke producten bestaat, terwijl alleen ten behoeve van de houdbaarheid van de sauzen toevoegingen worden gebruikt.

Opvallend is dat Vorst ook het innovatief vermogen als onderscheidend element noemt. Vaak wordt Domino’s juist als een voorloper op technologisch vlak genoemd. “Maar dat zijn allemaal gadgets”, zegt Vorst. “Met dronebezorging en zelfrijdende bezorgautootjes maken ze goede sier en dat is grandioze marketing. Daar hebben ze een technologisch imago van gekregen, maar vaak gaat het om dingen die wettelijk niet eens mogen.” New York Pizza innoveert in een andere hoek. Zo was de Nederlandse keten in 2012 de eerste die met e-bikes aan de slag ging en draait de supplychain volledig op Nederlandse windenergie. “De klant vindt het misschien minder sexy, maar ik denk dat wij innovatiever zijn in de pizzamarkt. Wij richten ons daarbij meer op het product en duurzaamheid, Domino's is meer bezig met marketing."


Retailregister
Tientallen retailers die op zoek zijn naar een winkellocatie hebben dat kenbaar gemaakt in het RetailRegister. Naast New York Pizza zijn dat onder meer Spar, Praxis en Lucardi. De zoekprofielen worden gericht onder de aandacht gebracht van vastgoedbezitters. Zij kunnen retailers gericht benaderen met hun winkelaanbod. Het RetailRegister is een gezamenlijk initiatief van RetailTrends Media en Vastgoedjournaal. Retailers kunnen onbeperkt zoekprofielen aanmaken in het RetailRegister.

Maak hier een zoekprofiel aan

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles op RetailTrends voor slechts 27,25 per maand.

Word member Of log in