'Picnic heeft geen sterk argument in de discussie met FNV'

'Picnic heeft geen sterk argument in de discussie met FNV'

De kans is klein dat Picnic de rechtszaak met vakbond FNV wint. Dat zeggen diverse experts tegenover de NOS

FNV spant de rechtszaak aan, omdat Picnic zijn personeel niet volgens de supermarkt-cao betaalt. Zo zouden medewerkers twee euro per uur te weinig loon krijgen en worden ze op zondag niet dubbel betaald.

Picnic vindt echter dat de supermarkt-cao achterhaald is. Daarnaast wijst Picnic erop een online winkel te zijn en geen fysieke winkels te hebben. FNV vindt daarentegen dat de onlinesuper in alles een supermarkt is en zichzelf ook zo voordoet, waardoor het bedrijf verplicht is de supermarkt-cao toe te passen.

Patricia Hoogstraaten, directeur van het Vakcentrum, stelt dat het niet uitmaakt of Picnic nou een virtuele of stenen winkel is. “Ik twijfel er niet aan dat de afspraken in het supermarkt-cao ook voor Picnic gelden." Hoogstraten snapt niet dat de online super vindt dat de cao achterhaald is. "We zitten om de een, twee jaar aan tafel om nieuwe zaken af te spreken. De cao lijkt helemaal niet meer op die van tien jaar geleden."

Ook Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat Picnic geen sterk argument heeft in de discussie en de strijd niet zomaar wint. Hij stelt dat er een ‘arbeidsrechtenoorlog’ aan de gang is in ons land. Verschillende bedrijven proberen volgens hem de betaling via verplichte cao’s te ontduiken, zoals Deliveroo en PostNL.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends